Svakog Uskrsa desi se nešto lepo.. makar se vreme prolepša pa je i to razlog za veselje.
A ovaj Uskrs doveo nam je u goste deo porodice koji živi u Slovačkoj, i malu Leu koja liči na cvetić sa najlepšim osmehom:)
Zanimljiva su ta naša Slovačko-Srpska okupljanja, gde ja imam intenzivan kurs Slovačke konverzacije, u glavnom sa svojom svekrvom (što podrazumeva peckanja, sitna ogovaranja, prepričavanja doživljaja iz mladosti mog dragog isl), i gde se ostatak familije smeška i pokušava da onako neobavezno ćaska o svakodnevnim temama (dok sam ja u funkciji prevodioca..:). Sve je to dosta veselo, puno emocija i sa previše hrane na obe strane..
Moja svekrva se trudi da počasti, pre svega, sina i unučiće, hranom koja će mu probuditi osećaj da je kod kuće, makar na kratko, i zato obavezno donosi dva kofera namirnica sa sobom..Moja mama se brine da nije dovoljno ugostila familiju, pa puni paprike, pravi pečenja, mesi gibanicu i ponosno servira ajvar.. Ja sam tu najčešće po strani, jedem sve šta se servira (da svi budu zadovoljni), i spremam slatkišeJ. Tako na kraju Mirko prevodi recepte, dok se stomaci i frižideri pune ( a onda i zamrzivači), pa se sve nekako stiša do sledećeg susreta kroz nekih pola godine…I prvo bude veeelika gužva, a onda nekako sve bude prazno..
Elem, da pređem na limun rolat sa sirom i trešnjama..Donela je Mirkova mama iz Slovačke tvaroh. Za one koji nisu probali, to je neka vrsta neutralnog, punomasnog sira koji se koristi za slana testa, ali i za slatkiše. U isto vreme, ranije nego inače, rodila je tetkina trešnja, pa su mi se u kući našle i prve, medene trešnjice iz našeg voćnjaka. I ja eto rešila da napravim nešto sa sirom, i sa trešnjama, i da to bude rolat, jer skoro nisam rolala. Tako sam stigla do recepta kome je posvećen ovaj post…
Potrebno je za testo:
4 jaja
4 kašika vruće vode
125g šećera
1 kašika ekstrakta vanile
75g pšeničnog brašna
50g skrobnog brašna
na vrh noža praška za pecivo.
Za fil:
1 kesica želatina u prahu
narendana kora od polovine limuna
5 kašika limunovog soka
250ml slatke pavlake
250g sitnog punomasnog sira (ja sam koristila tvaroh, ali može i onaj Imlekov u kantici umesto njega)
150g prah šećera
200g očišćenih trešnjica bez koštica
Opcionalno: dve kesice šlaga ili 250 ml slatke pavlake za ukrašavanje.
Priprema:
Jaja umutite mikserom penasto sa vrućom vodom. Dodajte šećer i vanilu, i sve zajedno mutite mikserom nekih 2 minuta. Brašno i skrobno brašno pomešajte sa praškom za pecivo, i sve sjedinite sa jajima kratko mešajući najslabijom brzinom miksera.
Testo sipajte u pleh 30×40 koji je prethodno obložen pek papirom. Pecite 20ak minutau zagrejanoj rerni na 200 stepeni.
Pečen biskvit dok je još vruć prebacite na pek papir koji ste posuli kristal šećerom. Papir na kome se biskvit peko premažite brzo hladnom vodom i odmah sklonite sa biskvita. Rolat savijte u rolnu sa papirom za pečenje i pustite da se ohladi.
Želatin stavite da nabubri prema uputstvu sa kesice. Limun stavite da odstoji pola sata u mesavini vode i alkoholnog sirceta u odnosu 1:3, pa ga isperite i koru sitno narendajte a sok iscedite. Želatin zagrejte da se istopi na tihoj vatri, i dodajte mu limunov sok.
Slatku pavlaku umutite delimično, pa dodajte smesu sa želatinom, stalno miksajući dok se pavlaka dobro ne umuti. Dodati sir i nastaviti sa miksiranjem jos 2-3 minuta.Na kraju dodati prah šećer i trešnje i sve kratko sjediniti mikserom.
Biskvit premažite sa dve trećine fila, pa ga urolajte. Ostatak fila nanesite preko rolata. Odozgo ukrasite po želji šlagom ili ulupanom slatkom pavlakom.
P.S. Ako možete da izdržite, servirajte rolat sledećeg dana, jer je najlepši kada se kremovi i biskvit sjedine..
Uživajte u svojim slatkim kreacijama!
Vesna
Tagged: kremasto, Osvežavajuće, Rolat, Sir, Trešnje, Tvaroh, VOCNO
[…] 100g omekšalog maslaca. za fil: 500g sitnog sira (ja sam koristila tvaroh o kome sam pisala ovde). 250ml slatke pavlake 150g šećera 3 jaja 40g pudinga od vanile 200g očišćenih trešanja bez […]