Slovački Medenjaci (Medovniky)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Poznato je da se Češki i Slovački medenjaci smatraju najboljim medenjacima. U ovim zemljama priprema medenjaka i njihovo ukrašavanje predstavlja zasebnu umetnost koja se gradila i usavršavala kroz istoriju.

Na jednom od naših putovanja po Slovačkoj nabavila sam knjižicu (Medovniky, Anna Chlupova) sa lepim receptima i uputstvima za šaranje medenjaka. Isproban recept za pripremu pravih Slovačkih sitnih medenjaka (DROBNE MEDOVNICKY) je u nastavku:

Potrebno je:

400g brašna

160g prah šećera

Po jedna kafena kašika začina za medenjake (cimet, djumbir, karanfilić u prahu, mrvljeni anis)

rendana kora pola limuna

1 kašičica soda bikarbone (ako želite tanke medenjake stavite pola kašičice umesto cele)

Sve sastojke pomešati u vanglici.

Još je potrebno:

60g margarina

120g meda

2 jaja

medenjaci sk

Istopiti margarin sa 120g meda i sjediniti sa gornjom mešavinom sa brašnom.

Umutiti 2 jajeta penasto, i dodati u testo, pa sve lepo umesiti.

Testo staviti u plastičnu kesu da odstoji u frižideru preko noći.

Sledećeg dana izvaditi testo iz frižidera i nakon 15-20min razviti testo izmedju dva lista pek papira, do debljine oko 2-3 mm.

Modlicom vaditi medenjake i redjati na papir za pečenje tako da izmedju njih bude rastojanje oko 2cm da se ne bi slepili dok narastaju prilikom pečenja. Ako Vam je važno da se oblik medenjaka na promeni tokom pečenja, vratite plehove sa medenjacima da odstoje u frižideru još jedan sat pre nego što ih stavite da se peku. Ako želite medenjake na štapiću, u ovoj fazi pripreme u oblike od testa utisnite po jedan roštilj štapić.

Peći 10-15 min na umerenoj temperaturi (oko 180 stepeni). Manji medenjaci brže će se ispeći od onih koji su većih dimenzija. Izvadite ih iz rerne onda kada dobiju zlatno žutu boju.

Ukoliko želite da Vaši medenjaci imaju staklasto sjajnu površinu, dok su još vrući premažite ih celim jajetom umućenim penasto sa 50 ml mleka.

Medenjake možete ukrasiti tako što ćete ih premazati svetlim džemom (od kajsije npr.) pa preko nalepiti željene oblike od raznobojnog fondana kao što je prikazano na linku ovde, ili pomoću kraljevske glazure (naš recept je ovde) na tradicionalan način.

Slika dole je skenirana iz gore pomenute knjige i pokazuje kako da od pek papira napravite fišek u koji ćete sipati glazuru i njome šarati medenjake.

za medenjake vrecica 001

Alternativa koju ja najčešće koristim je kesa za zamrzivač sa zip nastavkom za zatvaranje ( jer su one od mako krućeg materjala od običnih kesa za zamrzivač), kojima odsečem jedan od donjih vrhova u prečniku od par milimetara, i koristim ih kao vrstu fišeka za šaranje glazurom.

U nasavku je skenirana stranica iz knjige gde se vide neke tradicionalne šeme za ukrašavanje na Slovački način.

mustre ya medenjake 001

Čuvanje medenjaka:

Dobro spremljene medenjake možete čuvati u vakum posudi dva do tri meseca jer med služi kao vrsta konzervansa koji im čuva svežinu i ne dozvoljava da se pokvare. Ali su toliko slasni, da ćete ih teško sačuvati i do sutra:))

Varijacije:

Možete iskoristiti kupovni Kotanyi miks za medenjake ukoliko nemate pojedinačne začine koji su navedeni. Ja sam ovaj gotov miks kupovala u Merkatoru u sekciji za začine, vanilice, praškove za pecivo..Ili jednostavno iskoristite cimet za šmek.

Ideja za rođendane:

Pogledajte kako možete jednostavno napraviti tematske medenjake za rođendane na linku ovde.

Ideja za aktovnosti sa decom:

Istopite 200g čokolade, crne ili bele i spremite razne mrvice za posipanje. Prelivajte medenjake čokoladom i dozvolite deci da se igraju ukrašavajući ih mrvicama.

Advertisements

Tagged: , , ,

15 thoughts on “Slovački Medenjaci (Medovniky)

  1. Kraljevska Glazura | Idejopedija April 10, 2013 at 11:57 am Reply

    […] Lepe ideje za šaranje medenjaka na tradicionalan Slovački način, naći ćete u postu ovde. […]

  2. Tematski Medenjaci 1 | IDEJOPEDIJA April 29, 2013 at 1:20 pm Reply

    […] za medenjake koje sam prethodnog dana spremila (vidite recept), razvila sam do debljine oko 3 mm i pomoću šablona isekla oblike medenjaka. Isečene medenjake […]

  3. STOČIĆU POSTAVI SE! | IDEJOPEDIJA April 29, 2013 at 1:36 pm Reply

    […] za centralni ukras, uputstvo za pripremu je ovde, i za ukrašavanje […]

  4. E.P. December 31, 2013 at 4:34 pm Reply

    Stvarno odlicni recepti za medenjake, sve pohvale za vrlo interesantan i koristan sajt.

    • Idejopedija December 31, 2013 at 5:10 pm Reply

      Hvala puno! Jako me je obradovao komentar;) Sve najlepse u 2014!

  5. Lena January 14, 2014 at 2:22 pm Reply

    woohooo! danas sam otkrila blog i, između ostalog, i ovaj post 🙂 uživam čitajući i gleajući prekrasne fotografije 🙂

    • Idejopedija January 14, 2014 at 2:24 pm Reply

      Hvala Lena! Ne znas kako me je obradovao tvoj komentar;))

  6. Marija September 15, 2014 at 12:29 pm Reply

    Pozdrav, imam jedno pitanje, zamesila sam pola mere ali je testo bas retko, gde gresim ?

    • Idejopedija September 15, 2014 at 6:38 pm Reply

      Bez brige Marija. Testo ce se stegnuti kada bude odstojalo preko noci.

  7. Dragica October 7, 2014 at 7:05 am Reply

    SVE JE DIVNO, PRATIM OD DANAS

    • Idejopedija October 8, 2014 at 7:03 pm Reply

      Hvala Dragice na komentaru! Planiramo da se uskoro ponovo posvetimo pisanju bloga nakon poprilicno duge pauze..

  8. sanja November 18, 2014 at 6:18 am Reply

    zadnjih par godina i ja za Novu godinu deci pravim medenjake ali nikako nisam zadovoljna sa sarama, tako da cu ove godine probati po ovim vasim sablonima. Mene zanima jedna stvar, kada je sara deblja ( kao gore na srcima) kako to odradite? I gde da u bg nadjem ove deblje kese za zamrzivac? Ili kako neki veci deo popuniti (kao na jajima)? Nadam se da sam dobro objasnila. Hvala unapred na odgovoru i da kazem da sam se bas obradovala kada sam videla vas blog. Obozavam ovo.

    • Idejopedija November 18, 2014 at 7:06 am Reply

      Sanja, hvala na komentaru;) Sare na medenjacima najvise zavise od smese za dekorisanje. Odlican recept koji ja koristim je u nasem postu Kraljevska glazura. Za deblje sare, prvo se naprave ivice oko sare pomocu malo gusce glazure, ostavi se par minuta da se ivice stegnu a onda se unutrasnjost sare ispuni blago razredjenom glazurom ( u koju ste dodali par kapi vode, ne vise od toga).

      Otprilike, logika je kao na gornjem linku ista, cak i kada se ne popunjava ceo medenjak nego deblja sara. Nadam se da ce pomoci.
      Kese sam kupovala u Merkatoru..
      Uzivajte:)

    • Idejopedija November 18, 2014 at 7:11 am Reply

      Jos jedan fin video sa idejama za dekorisanje:

  9. sanja November 18, 2014 at 2:25 pm Reply

    hvala probacu 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Fabrizio Fusco | Life & Health Coach

Coaching For Optimal Living & Health

Blog Vesne Mihajlović

Za ljubitelje stvarnosti, koja nam je malo poznata...

The Unpoisoned Apple

an unlost wanderer living life less toxic

MasaJakub

Kids Art

Elizabeth Frei, Ph.D.

Psychologist FSP: Biel/Bienne, Switzerland

Pisma štitnoj

blog o životu sa hipotireozom

STOP GMO U SRBIJI

ISTINA O GENETSKI MODIFIKOVANOJ HRANI. Srbija bez GMO

IDEJOPEDIJA

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

misanislija

zivot je lep

Cooking with Zoki

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

Minjina Kuhinjica

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

Fellow Passengers

Using what we've been given to do whatever we can

Profinification

da mi glava ne služi samo za češljanje

CookingwithZokie

...For the love of FOOD!

The Gourmand Traveller

A blog about food.

Gastarbajter

Muke i pouke iz dijaspore, posao, putopisi i život u inostranstvu

Sasvim Prirodno

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

Vid Nikolić Food blog

Fotografija, putovanja, hrana / Food & travel photography

Мимин кутак

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

gollygoshgirl

everything means nothing with out love

Светосавско Ходочашће

Поклоничка путовања

Lutkice i krpice

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

Hrana za Dušu

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

Stylistico

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

Tortelina

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

Palachinka

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

So i Biber

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

Moje grne

recepti za dušu

Mimi's Kingdom

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

f o o d f o r t h o u g h t

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

JA U KUHINJI...

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

Hleb & Lale, food & photography

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

Prstohvat soli

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

Knjiški Moljac u špajzu

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

MEZZE

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

La cuisine creative

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

Vratimo se izvornim vrednostima.

Povratak na selo-Povratak Prirodi.Preduzmi potrebne korake za Bolji život, za mir i odmor. Produži život u dobrom zdravlju ! Danas je to moguće!

%d bloggers like this: