ČOKOLEJDI

IMG_5698

POSNA ČOKOLADNA TORTA SA MALINAMA…apsolutno neodoljiva, a ipak posna, kreacija Idejopedije!

Svi koji makar povremeno poste, znaju onaj osećaj pred kraj Uskršnjeg posta (koji traje sedam nedelja) kada ti se jede nešto, a da nije hrana. Pošto se valjda organizam zasiti svih vrsta posne hrane, i odjednom nekako sve deluje bezukusno, i nisi gladan, a opet bi nešto pojeo..

IMG_5644

E, baš sam bila u takvom stanju kada je nastala ova fenomenalna, kremasta torta…Toliko je dobra, da je bezobrazno sladiti se njome u postu..mislim, mrsno je dobra!.. Ok, da ne gnjavim više uvodom. Ovaj recept mi je dala dobra drugarica (poljubac za moju Maru), izvorno je doplovio sa nekog Beogradskog splava…a ja sam ga na Niški način malo preradila i obogatila…

IMG_5651

Potrebno je za testo:

1,5 šolja (za čaj) brašna

1 šolja (za čaj) šećera

1 kašičica praška za pecivo

3 supene kašike kakao praha

1 štangla narendane crne čokolade

prstohvat soli

1 supena kašika vanila ekstrakta

1,5 supena kašika sirćeta (jabukovog ili nekog drugog voćnog)

pola šolje (za čaj) ulja

pola šolje (za čaj) vode

IMG_5702

još treba:

300g malina prokuvanih sa 3 supene kašike šećera (koliko da se istopi šećer).

i za fil

2 pudinga od vanile, skuvanih sa pola litra vode, prema uputstvu sa kesice.

180g crne čokolade (jedna cela od 100g i ostatak od one čiju ste štanglu narendali u testo).

125g margarina

5 kašika šećera

250ml ulupane biljne slatke pavlake

I za ganaš preliv:

200g crne čokolade i 200g biljne slatke pavlake.

IMG_5656

Priprema:

Sastojke za testo sjediniti, pomešati mikserom (mada može i varjačom) i peći u četvrtastom plehu oko 20 minuta na 200 stepeni, dok ne porumeni. Gotovu koru ohladiti i podeliti uzdužno na dve kore.

Pripremiti maline sa šećerom.

Skuvati puding pa u vruć puding dodati čokoladu, šećer i margarin, da se istope. Ostaviti da se ohladi.

Hladan puding sjediniti mikserom sa ulupanom slatkom pavlakom i staviti u frižider pola sata da se fil stegne.

cokolejdi

Preko kore staviti maline, pa fil, pa sledeću koru, maline i ostatak fila.

(Kod ove torte sa slike sam žurila, pa sam izmešala vruć puding i pavlaku, tako da mi je fil bio redak. Zato sam filovala koru malinama, pa kremom, pa sam je stavila u frižider na 15min da se stegne, pa sam tek onda stavila drugu koru i završila filovanje..)

Staviti tortu na jedan sat u frižider da se stegne.

Za to vreme spremiti ganaš preliv. Zagrejati biljnu pavlaku do ključanja pa skloniti sa vatre, u nju spustiti sitno nalomljenu čokoladu i ostaviti da stoji 10 minuta, zatim dobro pomeštai da se čokolada istopi sasvim.

Hladnu tortu preliti čokoladnim prelivom, i ostaviti da se preliv stegne, još nekih pola sata.

Uživajte u našoj čokoladnoj dami među posnim tortamaJ

Vesna

IMG_5671

Advertisements

Tagged: , , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Fabrizio Fusco | Life & Health Coach

Coaching For Optimal Living & Health

Blog Vesne Mihajlović

Za ljubitelje stvarnosti, koja nam je malo poznata...

The Unpoisoned Apple

an unlost wanderer living life less toxic

MasaJakub

Kids Art

Elizabeth Frei, Ph.D.

Psychologist FSP: Biel/Bienne, Switzerland

Pisma štitnoj

blog o životu sa hipotireozom

STOP GMO U SRBIJI

ISTINA O GENETSKI MODIFIKOVANOJ HRANI. Srbija bez GMO

IDEJOPEDIJA

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

misanislija

zivot je lep

Cooking with Zoki

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

Minjina Kuhinjica

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

Fellow Passengers

Using what we've been given to do whatever we can

Profinification

da mi glava ne služi samo za češljanje

CookingwithZokie

...For the love of FOOD!

The Gourmand Traveller

A blog about food.

Gastarbajter

Muke i pouke iz dijaspore, posao, putopisi i život u inostranstvu

Sasvim Prirodno

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

Vid Nikolić Food blog

Fotografija, putovanja, hrana / Food & travel photography

Мимин кутак

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

gollygoshgirl

everything means nothing with out love

Светосавско Ходочашће

Поклоничка путовања

Lutkice i krpice

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

Hrana za Dušu

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

Stylistico

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

Tortelina

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

Palachinka

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

So i Biber

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

Moje grne

recepti za dušu

Mimi's Kingdom

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

f o o d f o r t h o u g h t

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

JA U KUHINJI...

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

Hleb & Lale, food & photography

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

Prstohvat soli

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

Knjiški Moljac u špajzu

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

MEZZE

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

La cuisine creative

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

Vratimo se izvornim vrednostima.

Povratak na selo-Povratak Prirodi.Preduzmi potrebne korake za Bolji život, za mir i odmor. Produži život u dobrom zdravlju ! Danas je to moguće!

%d bloggers like this: