Tažin sa Suvim Šljivama (Tajine aux Pruneaux)

Pored tradicionalnog kus kusa, u  Maroku ćete obavezno probati i tažin, koji sam pominjala u ranijem postu o Marokanskoj hrani.

tagine 4

Dakle, reč je o lagano dinstanom mesu sa začinima, slano slatkog ukusa zbog korišćenja voćnih dodataka, kao što su šljive, kajsije, urme.. Tažin je i naziv koji se koristi za specifičnu, glinenu posudu sa trubastim poklopcem, u kome se ovo jelo   priprema.

Tajine2

U Maroku se tažin krčka skoro non stop. Od jutra ćete videti na ulicama ove zanimljive posudice kako se na roštilju puše ispuštajući primamljive, slatkaste mirise. I tako sve do večeri..Ovi ulični tažini izgledaju jako primamljivo, bez obzira što su same radnje koje ih nude prilično neugledne, sa svega par poluraspadnutih stolova i nekoliko stolica, gde možete sesti i na brzinu smazati svoj obrok..

Mi smo ipak jeli tažin samo u restoranima, i ukus je uvek bio fenomenalan! Na našem času kuvanja, saznali smo da se po restoranima tažin zapravo sprema u običnim šerpama kakve najčešće koristimo, ali se serviraju obavezno u tradicionalnim posudama. Tajna pripreme je u višesatnom dinstanju sastojkaka i začina, u stapanju ukusa slanog i slatkog, u specifičnom sosu koji se u samom procesu pripreme stvara..Pa da predjemo na recept:

Tajine-aux-pruneaux

Potrebno je (za jednu osobu):

300g goveđeg mesa bez kostiju, u komadu.

1 veća glavica sitno naseckanog crvenog luka

pola kašičice mlevenog đumbira

pola kašičice tumerik praha (kurkume)

pola kašičice mlevenog šafrana

pola kašičice začina ras el hanout (specijalna mešavina začina za tažin)

1 lovorov list

četvrtina štapića cimeta

na vrh kašičice mlevenog cimeta

Prstohvat bibera

kašičica soli

5 kašika maslinovog ulja

1 češanj belog luka

2 vezice sitno naseckanog peršuna

(Verujem da većinu pomenutih začina možete pronaći u prodavnicama zdrave hrane. Moja omiljena prodavnica tog tipa, koja je odlično snabdevena, je Shafran Orange koja se nalazi u Beogradu.)

Priprema:

Sastojke pomešati i pržiti na umerenoj toploti 20 minuta uz povremeno mešanje.

Naliti vodu tako da sastojci budu sasvim prekriveni, i kuvati par sati (2-3 sata) poklopljeno dok se meso potpuno ne raskuva i ne počne da se raspada na vlakna skoro. Po potrebi dodati malo tečnosti tokom dinstanja.

Na kraju, pred serviranje, preko mesa staviti prokuvane šljive prekrivene susamom. Šljive koje se stavljaju u tažin mogu se spremiti na sledeći način i čuvati u zamrzivaču do korišćenja kada ćete ih samo razmrznuti pred obrok:

Suve šljive, nekih desetak komada, staviti u šerpicu i prokuvati na tihoj vatri sa  tri kašike šećera i pola kašičice cimeta, dok se šećer ne istopi. Ovakve šljive savršeno se uklapaju uz začinjeno, dinstano meso.

Tažin se jede vruć, uz hleb i salatu po izboru. Uskoro stiže recept za Marokansku kupus salaticu…

Uživajte u svojim kulinarskim putovanjima!

P.S. Sve fotografije u ovom postu su sa neta, ali ću ponovo spremati tažin čim prođe post, pa možete očekivati i naše sveže portrete ovog super ukusnog specijaliteta!

Vesna

Advertisements

Tagged: , , , ,

One thought on “Tažin sa Suvim Šljivama (Tajine aux Pruneaux)

  1. […] Mada je po mraku slikano telefonom, i mada su slike loše, verujte mi da je večera bila izvanredna. A recept za tažin, koji su nas tamo naučili, naći ćete ovde. […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Fabrizio Fusco | Life & Health Coach

Coaching For Optimal Living & Health

Blog Vesne Mihajlović

Za ljubitelje stvarnosti, koja nam je malo poznata...

The Unpoisoned Apple

an unlost wanderer living life less toxic

MasaJakub

Kids Art

Elizabeth Frei, Ph.D.

Psychologist FSP: Lausanne and Biel/Bienne, Switzerland

Pisma štitnoj

blog o životu sa hipotireozom

Blogdan

Here unreal things and unreal people get a real shape. And vice versa.

STOP GMO U SRBIJI

ISTINA O GENETSKI MODIFIKOVANOJ HRANI. Srbija bez GMO

IDEJOPEDIJA

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

misanislija

zivot je lep

Cooking with Zoki

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

Minjina Kuhinjica

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

Fellow Passengers

Using what we've been given to do whatever we can

Profinification

da mi glava ne služi samo za češljanje

CookingwithZokie

...For the love of FOOD!

The Gourmand Traveller

A blog about food.

Gastarbajter

Muke i pouke iz dijaspore, posao, putopisi i život u inostranstvu

Sasvim Prirodno

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

Vid Nikolic Food blog

Fotografija, putovanja, hrana / Food & travel photography

Мимин кутак

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

gollygoshgirl

everything means nothing with out love

Светосавско Ходочашће

Поклоничка путовања

Lutkice i krpice

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

Hrana za Dušu

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

Stylistico

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

Tortelina

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

Palachinka

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

So i Biber

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

Moje grne

recepti za dušu

Mimi's Kingdom

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

f o o d f o r t h o u g h t

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

JA U KUHINJI...

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

Hleb & Lale, food & photography

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

Prstohvat soli

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

Knjiški Moljac u špajzu

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

MEZZE

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

La cuisine creative

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

Vratimo se izvornim vrednostima.

Povratak na selo-Povratak Prirodi.Preduzmi potrebne korake za Bolji život, za mir i odmor. Produži život u dobrom zdravlju ! Danas je to moguće!

%d bloggers like this: