Plava Riba – riba kraljeva i kraljevska riba

blue fish mm

Kao da je bilo juče – sedim sa Mustafom u Kazandžijskom sokačetu, poručili smo ribu, škarpinu čini mi se, ili pastrmku… (pa nema kod nas puno izbora kada je reč o ribi, zar ne?), a Mustafa kao u transu, mašta o svojoj plavoj ribi iz Istanbula…opisuje je sa meni neshvatljivim zanosom (u to vreme ribu sam jela samo baš ako moram, u vreme posta npr.), daje mi tačne odrednice kada treba da dodjem u Istanbul i da je probam na Bosforu, pored Rumeli Hisara nalazi se najbolji restoran u kome mogu da je poručim itd…U stvari, Mustafa je često pričao o svojoj plavoj ribi, zato ovaj post i počinjem sa njime kao sagovornikom. I kad god je o njoj pričao, mislila sam da se radi o nekoj vrsti nostalgije (zar postoji riba koja bi bila baš toliko, fascinantno, ukusna?!).

1

Dok se posle nekoliko godina nismo doselili u Istanbul.

Dok nismo probali plavu ribu, čudnu ribu, jedinu na svetu:)

Dok se nismo upoznali sa ukusom kraljevske ribe – Lufera.

Ukratko:

Lufer je riba koja migrira iz Crnog mora, prolazi kroz Bosfor i Egejsko more, da bi stigla konačno do Sredozemnog mora. Tokom putovanja, menja se ukus ove ribe u zavisnosti od različite hrane koju će konzumirati u morima kojima plovi, kao i od različitih stepena slaniteta tih voda. Stanovnici Istanbula veruju da je ukus Lufera najbolji upravo ovde u Istanbulu, pa ga i zovu sultanom svih riba. Velika strast lokalnog stanovništva prema ovoj ribi, dovela ju je skoro do istrebljenja, ali neću sada o tome.

Ono što je vredno pomena jeste da vaš lufer (bluefish) – koji ćete moći da poručite u Istanbulu negde od septembra do kraja januara – treba da bude nekih 24cm dugačak, ne manji. Treba da ima bistar pogled (oči ne smeju da budu mutne i upale već crne i izbočene) i na dodir ne sme da bude mek, već se meso nakon pritiska ne ugiba nego se vraća, izdiže nazad. Iza škrga treba da mu bude crveno i vlažno. I još jedna stvar, ne treba da zaudara. Sveža riba ne smrdi.

test

Pomenute smernice pomoći će vam generalno da razlikujete bilo koju svežu ribu od ustajale. Jedino je dužina specifična samo za lufera.

Ako planirate da sami sremite svog lufera, najbolje je da proučite Ivanine recepte, blog So i Biber. Kod nje sam i ja naučila prve korake o pripremi ribe. Ja neću kucati recept sada.

Ideja je da očišćenu ribu lepo operete i osušite. Tri puta zasečete sa svake strane. Izgnječite veći čen belog luka i utrljate po ribi iznutra i spolja. Dodate malo bibera. Iscedite pola limuna i njime prelijete ribu. Fino je usolite sa svih strana. Napunite je punom šakom svežeg peršuna i zalijete maslinovim uljem. Peče se nekih 25 min na 200 stepeni.

6

Ja sam u početku grešila pa sam uz ribu, dok se peče, volela da stavim još po neko sočno povrće, prazi luk npr., ali bi mi onda riba bila raskuvana od vlage. Dakle, nemojte da stavljate sočno povrće da se peče sa ribom.

Što se tiče ukusa plave ribe, ne mogu da ga uporedim ni sa čim. Riba je sočna i ukus joj je bogat. Ipak, moraćete da je probate sami:)

2015-01-29_235153

Lepo se slaže uz tabule (tabbouleh) salatu. Opet nemam recept, ali ću vam dati ideju. Naseckajte dve veće veze peršuna, što sitnije. Iscedite pola limuna i potopite jednu kašiku najsitnijeg bulgura da odstoji u limunovom soku pet do deset minuta. Pomešajte bulgur sa peršunom. Dodajte sitno naseckan crni luk. Dodajte i grančicu sitno seckane nane ako vam je pri ruci. Posolite i lepo izmešajte. Zalijte dodatno balzamiko sirćetom (ili još bolje sirćetom od nara). Očistite polovinu nara, dodajte semenčice u salatu i servirajte uz ribu. Odlična je kombinacija…

holding fish

I za kraj, lokalna zanimljivost: Da li ste znali da je jedna zima u Istanbulu bila toliko jaka da se Bosfor zaledio pa su stanovnici prelazili na klizaljkama sa jedne strane na drugu?

IMG_2987

Ova zima je za sada blaga, deca mi pate za snegom i traže da ih vodim u Srbiju na grudvanje:))

Veliki pozdrav!

Vesna

 

 

 

 

 

 

 

Advertisements

Tagged: , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Fabrizio Fusco | Life & Health Coach

Coaching For Optimal Living & Health

Blog Vesne Mihajlović

Za ljubitelje stvarnosti, koja nam je malo poznata...

The Unpoisoned Apple

an unlost wanderer living life less toxic

MasaJakub

Kids Art

Elizabeth Frei, Ph.D.

Psychologist FSP: Biel/Bienne, Switzerland

Pisma štitnoj

blog o životu sa hipotireozom

STOP GMO U SRBIJI

ISTINA O GENETSKI MODIFIKOVANOJ HRANI. Srbija bez GMO

IDEJOPEDIJA

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

misanislija

zivot je lep

Cooking with Zoki

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

Minjina Kuhinjica

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

Fellow Passengers

Using what we've been given to do whatever we can

Profinification

da mi glava ne služi samo za češljanje

CookingwithZokie

...For the love of FOOD!

The Gourmand Traveller

A blog about food.

Gastarbajter

Muke i pouke iz dijaspore, posao, putopisi i život u inostranstvu

Sasvim Prirodno

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

Vid Nikolić Food blog

Fotografija, putovanja, hrana / Food & travel photography

Мимин кутак

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

gollygoshgirl

everything means nothing with out love

Светосавско Ходочашће

Поклоничка путовања

Lutkice i krpice

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

Hrana za Dušu

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

Stylistico

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

Tortelina

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

Palachinka

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

So i Biber

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

Moje grne

recepti za dušu

Mimi's Kingdom

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

f o o d f o r t h o u g h t

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

JA U KUHINJI...

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

Hleb & Lale, food & photography

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

Prstohvat soli

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

Knjiški Moljac u špajzu

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

MEZZE

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

La cuisine creative

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

Vratimo se izvornim vrednostima.

Povratak na selo-Povratak Prirodi.Preduzmi potrebne korake za Bolji život, za mir i odmor. Produži život u dobrom zdravlju ! Danas je to moguće!

%d bloggers like this: