Teleme – savršen slatkiš iz Istambula

2014-02-19_224822    Teleme (Incir Dondurmasi) u stvari je krem ili sladoled koji se dobija fermentacijom semenčica smokve u mleku. Pošto već neko vreme ne jedem šećer tj. ništa od klasičnih kolča i poslastica, već na prvi zalogaj sam shvatila da se radi o mom budućem omiljenom slatkišu. Penastog, vrlo bogatog ukusa i prijatne slasti, fantastičan, zdrav krem! Jela su ga i deca bez pogovora.

2014-02-19_225334

Ovaj dezert zvanično proglašavam prvim poklonom dobrodošlice koji mi je Istambul priredio.

Za pripremu je potrebno 150g suvih smokvi bez peteljki, naseckanih na sitne komade.

3 šolje (za belu kafu) punomasnog mleka.

Mleko zagrevate i pustite da ključa 1 minut. Ostavite ga po strani da se prohladi.

Gurnete mali prst u prohladjeno mleko i ukoliko je ono dosta toplo ali možete da izdržite da izbrojite do 21 sa prstićem u mleku, temperatura je odgovarajuća. Tada spustite naseckane smokve u mleko i blendirate smesu nekih 40 sekundi.

Dobijeni krem sipate u zemljane posue, poklopite i uvijete lepo u krpe kako bi se temperatura održala i došlo do fermentacije.

2014-02-19_225733

Nakon dva sata, dezert je spreman za jelo! Možete ga smazati odmah ili ga ohladiti par sati u frižideru (meni se ova dosta hladna – sladoled varijanta, najviše svidja).

Prilikom serviranja, možete dodati malo meda po ukusu, možete odozgo staviti seckane orahe, lešnike, cimet, vanilu itd…Ja ga volim bez ikakvih dodataka, a zavolećete ga i vi.

photo (11)

I jedan mali ekspatski osvrt na Istambulu, čisto za arhivu, da se kroz godinu dve vratim i proverim u kojoj su meri moje prve impresije o Istambulu bile ispravne…

Preseljenje u Istambul za nas bilo je ne samo promena grada i države, već i potencijalna promena kontinenta. Ono što čovek koji se u ovaj grad seli u startu počne da kalkuliše jeste pitanje sa koje strane, Evropske ili Azijske, da skući kuću.

Ovim ključnim pitanjem poprilično smo se pozabavili i konačno odabrali (nadam se konačno) ….Aziju!

Postoji jedan aspekt Istambula koji čak ni veliki zaljubljenici u Istambul ne mogu da prihvate i zavole. To je transport. Gužve na mostovima kojima se ide sa jedne na drugu stranu mogu sasvim stagnirati saobraćaj čak i na tri do četiri sata bez pomeranja. Brodići su tu najbrži vid javnog prevoza, ali nisu rešenje ako hoćete da vozite svoj auto. (O tome kako se vozi i prelazi ulica u Istambulu neću da pričam, neću sada ni da se žalim na prenaseljenost i ogromne gužve, ni na to kako je vazduh puno zagađen…biće prilike i za to..).

Elem, pošto smo našli medjunarodnu školu na Azijskoj strani, i pošto je i kancelarija sa te strane, presekli smo i rekli – neka bude Azija.

U poređenju sa Evropom, deluje da na Azijskoj strani ima malo više prostora. Na Azijskoj strani je i Cadde Bostan, bulevar koji mnogi smatraju Jelisejskim Poljima Istambula. Široka ulica dobra za šoping, puna kafića i restorana. U Aziji ima više zelenih površina nego u Evropskom delu. U Aziji su cene niže jer nema turista.

2014-02-19_224500

Sa druge strane, Evropski deo nudi mnogobrojne turističke atrakcije, tamo je Aja Sofija i Topkapi palata, tamo je veći izbor međunarodnih škola, na kraju, tamo je bolji provod kako kažu lokalci…Videćemo..

Ono što je zajedničko za obe strane jeste neodoljivi šarm Istambula. Pijace sa fenomenalnim izborom voća, povrća, ribe, začina. Slatkiši su takodje neodoljivi na oba kontinenta. Cedjeni sokovi, kafa, balik ekmek odnosno sendvič sa ribom na ulicama ozbiljno su nas osvojili. I, ah, naravno –  more…

2014-02-19_224354

Posle druge posete Istambulu pisala sam našem prijatelju iz Turske koji je odavno napustio Istambul  – Već sam se zaljubila u ovaj grad! Kako uspevaš da toliko dugo živiš bez njega?

Odgovorio mi je da se vremenom čovek umori…

Verovatno je mislio na gužve i čekanje u kolonama saobraćaja, i žurbu…jer grad je ogroman.

Videćemo:))

p.s. Obavezno probajte teleme…

V

photo (10)

Advertisements

Tagged: , , , , ,

3 thoughts on “Teleme – savršen slatkiš iz Istambula

  1. ingrid February 21, 2014 at 7:44 pm Reply

    Jako mi je zanimljiv ovaj slatkiš. Probat ću ga, a i priča o gradu je zanimljiva.

    • Idejopedija February 21, 2014 at 7:47 pm Reply

      Hvala puno Ingrid. Nisam imala vremena da otkrijem detaljnije poreklo ovog slatkisa, ali znam da spada u tradicionalne Turske poslastice. Probala sam ga u restoranu i bas sam se namucila da nadjem recept na netu. Vredi probati ga! Veliki pozdrav;)

  2. Marko March 9, 2014 at 1:26 pm Reply

    Reblogged this on Hospitality & Tourism.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Fabrizio Fusco | Life & Health Coach

Coaching For Optimal Living & Health

Blog Vesne Mihajlović

Za ljubitelje stvarnosti, koja nam je malo poznata...

The Unpoisoned Apple

an unlost wanderer living life less toxic

MasaJakub

Kids Art

Elizabeth Frei, Ph.D.

Psychologist FSP: Lausanne and Biel/Bienne, Switzerland

Pisma štitnoj

blog o životu sa hipotireozom

Blogdan

Here unreal things and unreal people get a real shape. And vice versa.

STOP GMO U SRBIJI

ISTINA O GENETSKI MODIFIKOVANOJ HRANI. Srbija bez GMO

IDEJOPEDIJA

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

misanislija

zivot je lep

Cooking with Zoki

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

Minjina Kuhinjica

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

Fellow Passengers

Using what we've been given to do whatever we can

Profinification

da mi glava ne služi samo za češljanje

CookingwithZokie

...For the love of FOOD!

The Gourmand Traveller

A blog about food.

Gastarbajter

Muke i pouke iz dijaspore, posao, putopisi i život u inostranstvu

Sasvim Prirodno

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

Vid Nikolic Food blog

Fotografija, putovanja, hrana / Food & travel photography

Мимин кутак

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

gollygoshgirl

everything means nothing with out love

Светосавско Ходочашће

Поклоничка путовања

Lutkice i krpice

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

Hrana za Dušu

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

Stylistico

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

Tortelina

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

Palachinka

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

So i Biber

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

Moje grne

recepti za dušu

Mimi's Kingdom

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

f o o d f o r t h o u g h t

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

JA U KUHINJI...

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

Hleb & Lale, food & photography

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

Prstohvat soli

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

Knjiški Moljac u špajzu

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

MEZZE

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

La cuisine creative

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

Vratimo se izvornim vrednostima.

Povratak na selo-Povratak Prirodi.Preduzmi potrebne korake za Bolji život, za mir i odmor. Produži život u dobrom zdravlju ! Danas je to moguće!

%d bloggers like this: