Vezivanje

_IMG_1977

Pokušavali su da me vežu svojim nespretnim prstima. Nisu znali odakle da krenu pošto sam velika. Jakub je svojim šalom nekako uspeo da veže nešto nalik na čvor oko moje ruke. Maša mi je upetljala šarenu maramu oko nogu. Po dogovoru, čekali su sada nagradu da bi me odvezali. Odgegala sam se do frižidera i podelila kolače koje sam im spremila dan pre…Super smo se proveli i naučili kako se to radi sa mamama za Materice..

U ime ljubavi i očuvanja tradicije.

Sutra su Oci. Padaju se uvek u nedelju pre samog Božića. Treće nedelje pred Božić su Detinjci, a između ovo dvoje dođu Materice. Ovo su dani kada se članovi porodice okupe radi zabave i razmene darova. Vezivanje je deo tradicije. Klince nismo vezivali za Detinjce ali smo ih jurili po kući a oni su trebali da nam nešto lepo otpevaju ili odigraju da ih ne bismo vezali.

Sutra ćemo da vezujemo tatu i da čekamo poklone da bi njima otkupio svoju slobodu!

Božićni post koji traje šest nedelja, polako se bliži kraju. Bilo je dosta prostora za pripremu raznoraznih poslastica, ali nije bilo dovoljno vremena da se sve stavi u blogče. U nastavku je po nešto slatko što se kod nas spremalo i fotkalo tokom posta. Može da posluži ako još niste isplanirali šta slatko da spremate za Badnje veče.

ZLATNE BOMBICE (na vodi, bez šećera)

_IMG_2007

150g izblendiranog indijskog oraha koji je prethodno bio potopljen 2 sata u hladnoj vodi, a zatim proceđen (kupite malo više indijskog oraha jer se neki deo u obradi izgubi).

20g susama, prethodno blago tostiranog i usitnjenog u mlinu za kafu. (I ovde spremite veću količinu susama zbog obrade).

100g kandiranih urmi bez koštice

100g suvih smokvi

Cimet, vanila, muskatni orah po želji.

Sve satojke blendirati oko3 minuta dok ne dobijete kompaktnu smesu. Formirati kuglice i uživati.

2014-01-04_223252

POSNE BOMBICE SA VOĆEM (na vodi)

600g očišćenih dunja ili jabuka

300g šećera

1l vode

sok od jednog limuna

100g mlevenih badema (koristila sam blanširane mada dolaze u obzir sve varijante).

2014-01-04_224150

Voće naseckati i staviti da se kuva sa šećerom i vodom. Kada voda ispari i dobijete strukturu koja podseća na džem dodati limunov sok i badem. Sve umesiti i formirati kuglice pa ukrasiti po želji.

MUŠKACONE (posne na vodi)

2014-01-04_224929

Recept je iz kuvara moje pra bake, iz 1900. godine (posvetiću ovom kuvaru poseban post). Pošto nikad nisam videla muškacone, pokušala sam da se pridržavam recepta koji nije sasvim precizno dat ali nemam pojma da li one treba da izgledaju baš kao moje.

Mislim da cu sledeceg puta formirati malo gušću masu za kolačiće (staviti manje limuna). Nemam reči koliko su dobrog ukusa.

2014-01-04_224634

250g mlvenih badema

240g prah šećera

sok 1-2 limuna

20ak bademova za dekorisanje.

Brašno i šećer se pomešaju pa se dodaje postepeno limunov sok. Pošto mi je smesa bila ređa, vadila sam krugove kašikom po pek papiru, u svaki krug sam utisnula po jedan badem i sušila sam ih oko12minuta na 140 stepeni u rerni. Muškacone treba da se suše dva do tri dana na sobnoj temperaturi i stajanjem postaju čvršće i ukusnije, mada smo mi polovinu smazali prvog dana i ako su se teško odvajale sa pek papira i bez obzira na to da je smesa bila po malo lepljiva.

POSNA ŠTRUDLA SA MAKOM

_IMG_1492

400g brašna

60g šećera

80g rastopljenog margarina

20g kvasca

1 narendana kora limuna

250ml vode

50ml ulja

Kvasac se rastopi u mlakoj vodi sa šećerom i jednom kašikom brašna i ostavi se na toplom mestu da zapenuša. Zatim se zamesi testo u koje se stave svi ostali sastojci i pusti da odstoji na toplom jedan sat.

2013-12-23_130214

Fil:

300g mlevenog maka

100g mlevenih oraha

100g suvog grožđa

3 kašike prokiselog džema

1 vanilica

1 narendana kora limuna

200ml vode

100g margarina

2013-12-23_130735

U vodi se istopi vanilin šećer i margarin, a zatim se umešaju ostali sastojci za fil. Dodati prah šećer po ukusu ako vam nije dovljno slatko.

Kada testo nadodje premesi se i podeli na dva dela. Razvuku se dve kore veličine pleha, debljine prsta, premažu se filom i zarolaju. Štrudla se peče oko 30min na 200 stepeni.

POSNE KNEDLE SA ŠLJIVAMA

2014-01-04_235144

Za aromatične šljive:

Prokuvati 600g šljiva iz zamrzivača bez koštice, 350ml crnog vina, 80g šećera, 2 karanfilića, koru jedne narandže, kašičicu cimeta, jednu zvezdicu anisa, jednu vanilicu. Nakon 10 minuta izvaditi i procediti šljive a sirup nastaviti sa kuvanjem do željene gustine.

Za testo:

750G KROMPIRA SKUVANOG U SLANOJ VODI sa jednom kašičicom soli. Ispasirati.

50g naseckanog margarina dodati u vruć ispasiran krompir, da se sasvim istopi.

250g brašna, dodati kada se krompir sa margarinom ohladi i zamesiti testo.

Testo razvući na 8-10mm debljine. Naseći na kvadratiće a u centar svakog kvadrata staviti šljivu i formirati knedlu.Knedle spuštati u kipuću osoljenu vodu (sa jednom kašičicom soli) i vaditi ih kada isplivaju na poršinu.

150g melevenih oraha upržiti na malo ulja pa u to uvaljati knedle i posuti prah šećerom, a zatim preliti sirupom od vina.

Uživajte u praznicima!

Vesna

Advertisements

Tagged: , , ,

2 thoughts on “Vezivanje

  1. Nevena January 13, 2014 at 3:50 pm Reply

    Jako mi se sviđaju one kuglice sa indijskim orasima i urmama!
    I radujem se postu o prabakinom kuvaru! Jako bih isto volela da imam tako nešto, baš bih volela! Bake mi nisu ostavile, zato ću ja mojima unucima da ostavim biblioteku kuvara 😀

    • Idejopedija January 13, 2014 at 3:58 pm Reply

      Hvala Nevena:). Pokusavam da nadjem nekoga od poverenja ko bi mi ovaj kuvar iskopirao a da pritom ne unisti original. Ukoliko mi uspe poduhvat, javljam se da mi posaljes adresu. Pravo je malo blago! Tvoji buduci unuci i ne znaju kakav kul poklon im buduca baka sprema:))

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Fabrizio Fusco | Life & Health Coach

Coaching For Optimal Living & Health

Blog Vesne Mihajlović

Za ljubitelje stvarnosti, koja nam je malo poznata...

The Unpoisoned Apple

an unlost wanderer living life less toxic

MasaJakub

Kids Art

Elizabeth Frei, Ph.D.

Psychologist FSP: Biel/Bienne, Switzerland

Pisma štitnoj

blog o životu sa hipotireozom

Blogdan

Here unreal things and unreal people get a real shape. And vice versa.

STOP GMO U SRBIJI

ISTINA O GENETSKI MODIFIKOVANOJ HRANI. Srbija bez GMO

IDEJOPEDIJA

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

misanislija

zivot je lep

Cooking with Zoki

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

Minjina Kuhinjica

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

Fellow Passengers

Using what we've been given to do whatever we can

Profinification

da mi glava ne služi samo za češljanje

CookingwithZokie

...For the love of FOOD!

The Gourmand Traveller

A blog about food.

Gastarbajter

Muke i pouke iz dijaspore, posao, putopisi i život u inostranstvu

Sasvim Prirodno

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

Vid Nikolic Food blog

Fotografija, putovanja, hrana / Food & travel photography

Мимин кутак

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

gollygoshgirl

everything means nothing with out love

Светосавско Ходочашће

Поклоничка путовања

Lutkice i krpice

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

Hrana za Dušu

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

Stylistico

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

Tortelina

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

Palachinka

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

So i Biber

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

Moje grne

recepti za dušu

Mimi's Kingdom

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

f o o d f o r t h o u g h t

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

JA U KUHINJI...

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

Hleb & Lale, food & photography

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

Prstohvat soli

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

Knjiški Moljac u špajzu

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

MEZZE

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

La cuisine creative

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

Vratimo se izvornim vrednostima.

Povratak na selo-Povratak Prirodi.Preduzmi potrebne korake za Bolji život, za mir i odmor. Produži život u dobrom zdravlju ! Danas je to moguće!

%d bloggers like this: