Njegov rođendan i moja torta

Zato što mekano govori č i ć kao malo dete, i naduri se ali ne ume da se naljuti, zato što je spreman da me po milioniti put pita za objašnjenje da li je odozgo gore ili dole, zato što je pristao da živimo u Srbiji da bih ja bila srećna, zato što je stoički podneo moj bejbi bluz posle oba porodjaja, i uz to po celu noć slušao i ljuškao bebe koje plaču glasnije od mene, i naučio me da spremam najbolju rižu na svetu, zato što je pojeo tonu slatkiša kakve volim da spremam – meni za ljubav, zato što je puno puta zbog mene bio šofer, magacioner i fizikalac, – ono dok mi se razradi firma da sami puno toga odradimo, i nije se požalio, zato što mi je kupio novi Makro objektiv i pre nego što sam potražila, zato što mi je dao beskrajnu slobodu da biram kakva ću biti i čime ću se baviti jer će me on svakako voleti, zato što uveče kad dodje kući i pre večere deci napravi jazbinu i započne igru, zato što ima ramena dovoljno široka da se ceo moj svet i sve što mi je važno šćućuri pored njega i mirno može da spava kad je mrak…..zato ga volim najviše na svetu.

I znam da je torta trebala da mu bude bez krema jer on kremaste ne voli ali….

..setim se da on voli mak, i izvučem ga kao kec iz rukava, siguran put do njegovog karakterističnog mmm…h sa uzlaznom intonacijom, koje je signal da mu se to što je probao stvarno sviđa.

Onda rešim da u tortu stavim i limun, to mi je nekako uz mak prava stvar.

Odlučim da iskoristim i one dve teglice organskog džema od brusnica (kupljenog u DMu), da torta ne bude teška. I naravno da jedan deo brašna za korice, zamenim mlevenim blanširanim bademom.

Prelistam isprobane posne recepte i krenem u avanturu.

Ukratko, tako je nastala torta sa slike.

_1

Potrebno je za dve kore sa makom:

300g brašna

300g šećera

1 kašičica praška za pecivo

50g mlevenog maka

prstohvat soli

1 supena kašika vanila ekstrakta

150ml ulja

150ml cedjenog soka od limuna.

*tajni sastojak

Sastojke sjediniti. Smesu podeliti na dva dela. Peći kore u okruglom plehu oko 12-15min na 200 stepeni.

Peći kratko, tek da se gornji sloj korice blago formira ali da ipak bude mekana. Korica će se stegnuti prilikom hlađenja.

_IMG_1557

Za koru sa bademom je potrebno:

100g pšeničnog brašna

100g bademovog brašna (mlevenog blanširanog badema)

150g šećera

1 kašičica praška za pecivo

prstohvat soli

80ml ulja

80ml posnog mleka ili vode

1 kašika jabukovog sirćeta

*tajni sastojak

Koru peći u okruglom plehu oko 15min na 200 stepeni, tek da se gornji sloj korice blago formira ali da ipak bude mekana. Korica će se stegnuti prilikom hlađenja.

2013-12-18_231737

Za fil je potrebno:

3 pudinga od vanile

750ml posnog mleka ili vode

150g posne bele čokolade

180g margarina

7 kašika šećera

250ml biljne slatke pavlake.

*tajni sastojak

Puding skuvati sa šećerom i posnim mlekom prema uputstvu sa kesice. U vruć puding nalomiti čokoladu i staviti kockice margarina da se istope. Smesu ostaviti da se sasvim ohladi i blago stegne.

Biljnu pavlaku čvrsto umutiti i mikserom sjediniti sa hladnim kremom. Ostaviti fil da se stegne u frižideru pola sata.

2013-12-18_233139

Još je potrebno:

400g džema od brusnica ili drugog prokiselog voća.

I po želji za ukrašavanje sastojci za ganaš krem:

200ml biljne pavlake

300g posne bele čokolade

150g kandiranih brusnica

*tajni sastojak

Biljnu pavlaku sam dovela do tačke ključanja. U vruću pavlaku sam nalomila belu čokoladu i pomešala da se sasvim istopi. Ostavila sam je da se dobro ohladi u frižideru par sati. Zatim sam umutila mikserom u čvrst krem.

_2

Tortu sam filovala sledećím redom:

KORICA SA MAKOM – DŽEM OD BRUSNICA – FIL – KORICA SA BADEMOM – DŽEM OD BRUSNICA – FIL – KORICA SA MAKOM – UMUĆENI GANAŠ OD PAVLAKE I ČOKOLADE – KANDIRANE BRUSNICE, i sve sam lepo začinila tajnim sastojkom.

Tortu treba napraviti dan ranije da odstoji.

Recept šaljem Zorici sa prelepog, bogatog bloga Cooking with Zokie, koja je zadala inspirativnu temu – brusnice – u okviru blogerske igrice Ajme Koliko Nas je.

Uživajte u svojim slatkim kreacijima,

Vesna

*tajni sastojak = LJUBAV:) preporučujem da ga koristite u neograničenim količinama prilikom pripreme torti, kolača, ali i slanih jela i šire, u kuhinji i van nje!

Tagged: , , , , ,

9 thoughts on “Njegov rođendan i moja torta

  1. Ja u kuhinji... December 20, 2013 at 1:37 pm Reply

    Predivan post, uvod napisan sa toliko ljubavi da sam se skoro rasplakala a o tajnom sastojku da i ne pričam… PRELEPO!

    • Idejopedija December 20, 2013 at 3:57 pm Reply

      Hvala od srca na komentaru;) Spremamo se za preseljenje iz Srbije u Istambul, on stalno na putu dva meseca, ja bez motivacije i inspiracije da radim bilo sta. I krenem jutros da skuvam rucak, nesto mi dodje, pa onako sa keceljom (iz Milicine radionice) otkuckam osecanja..

  2. cooking with zoki December 20, 2013 at 1:55 pm Reply

    Fantastična torta i odlična ulaznica…sviđa mi se. od srca ti hvala a slavljeniku neka je srećan rođendan!!!

  3. snježa January 1, 2014 at 1:43 pm Reply

    predivan post..i toliko ljubavi, raznježila si me…uživala sam, sretna ženo…..torta odlična…

    • Idejopedija January 1, 2014 at 3:57 pm Reply

      Drago mi je da ste se raznežili i da Vam se svidelo…Želim Vam sve najlepše u 2014-oj! p.s. tako mi je simpatično što ste me nazvali sretnom ženom 😉

  4. Ingrid January 2, 2014 at 1:02 pm Reply

    Evo otkrila preko ove igrice i tvoj blog, prekrasna priča i prava ljubav!

    • Idejopedija January 2, 2014 at 4:33 pm Reply

      Dobrodosla! Nadam se da ces uzivati u druzenju sa nama i da ces nam svratiti s vremena na vreme;) Veliki pozdrav i sve najlepse u ovoj godini!

    • Idejopedija January 3, 2014 at 3:53 pm Reply

      Srecna sam da si svratila i da ti se dopalo;) Hvala od srca na komentaru!

Leave a reply to Ingrid Cancel reply

VesnaRajnoha

Food Photography, Plant-based inspiration, Children

Fabrizio Fusco | Life & Health Coach

Coaching For Optimal Living & Health

Blog Vesne Mihajlović

Za ljubitelje stvarnosti, koja nam je malo poznata...

The Unpoisoned Apple

an unlost wanderer living life less toxic

MasaJakub

Kids Art

Elizabeth Frei, Ph.D.

English-Speaking Psychologist: Biel/Bienne, Switzerland

Pisma štitnoj

blog o životu sa hipotireozom

STOP GMO U SRBIJI

ISTINA O GENETSKI MODIFIKOVANOJ HRANI. Srbija bez GMO

IDEJOPEDIJA

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

misanislija

zivot je lep

Cooking with Zoki

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

Minjina Kuhinjica

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

Fellow Passengers

Using what we've been given to do whatever we can

CookingwithZokie

...For the love of FOOD!

The Gourmand Traveller

A blog about food.

Gastarbajter

Muke i pouke iz dijaspore, posao, putopisi i život u inostranstvu

Sasvim Prirodno

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

Vid Nikolić Food blog

Fotografija, putovanja, hrana / Food & travel photography

Мимин кутак

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

gollygoshgirl

everything means nothing with out love

Светосавско Ходочашће

Поклоничка путовања

Lutkice i krpice

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

Hrana za Dušu

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

Stylistico

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

Tortelina

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

Palachinka

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

So i Biber

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

Mimi's Kingdom

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

f o o d f o r t h o u g h t

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

JA U KUHINJI...

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

Prstohvat soli

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

Knjiški Moljac u špajzu

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

La cuisine creative

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

Svi u selo

Povratak sebi, prirodi i Izvornim vrednostima