Zato što mekano govori č i ć kao malo dete, i naduri se ali ne ume da se naljuti, zato što je spreman da me po milioniti put pita za objašnjenje da li je odozgo gore ili dole, zato što je pristao da živimo u Srbiji da bih ja bila srećna, zato što je stoički podneo moj bejbi bluz posle oba porodjaja, i uz to po celu noć slušao i ljuškao bebe koje plaču glasnije od mene, i naučio me da spremam najbolju rižu na svetu, zato što je pojeo tonu slatkiša kakve volim da spremam – meni za ljubav, zato što je puno puta zbog mene bio šofer, magacioner i fizikalac, – ono dok mi se razradi firma da sami puno toga odradimo, i nije se požalio, zato što mi je kupio novi Makro objektiv i pre nego što sam potražila, zato što mi je dao beskrajnu slobodu da biram kakva ću biti i čime ću se baviti jer će me on svakako voleti, zato što uveče kad dodje kući i pre večere deci napravi jazbinu i započne igru, zato što ima ramena dovoljno široka da se ceo moj svet i sve što mi je važno šćućuri pored njega i mirno može da spava kad je mrak…..zato ga volim najviše na svetu.
I znam da je torta trebala da mu bude bez krema jer on kremaste ne voli ali….
..setim se da on voli mak, i izvučem ga kao kec iz rukava, siguran put do njegovog karakterističnog mmm…h sa uzlaznom intonacijom, koje je signal da mu se to što je probao stvarno sviđa.
Onda rešim da u tortu stavim i limun, to mi je nekako uz mak prava stvar.
Odlučim da iskoristim i one dve teglice organskog džema od brusnica (kupljenog u DMu), da torta ne bude teška. I naravno da jedan deo brašna za korice, zamenim mlevenim blanširanim bademom.
Prelistam isprobane posne recepte i krenem u avanturu.
Ukratko, tako je nastala torta sa slike.
Potrebno je za dve kore sa makom:
300g brašna
300g šećera
1 kašičica praška za pecivo
50g mlevenog maka
prstohvat soli
1 supena kašika vanila ekstrakta
150ml ulja
150ml cedjenog soka od limuna.
*tajni sastojak
Sastojke sjediniti. Smesu podeliti na dva dela. Peći kore u okruglom plehu oko 12-15min na 200 stepeni.
Peći kratko, tek da se gornji sloj korice blago formira ali da ipak bude mekana. Korica će se stegnuti prilikom hlađenja.
Za koru sa bademom je potrebno:
100g pšeničnog brašna
100g bademovog brašna (mlevenog blanširanog badema)
150g šećera
1 kašičica praška za pecivo
prstohvat soli
80ml ulja
80ml posnog mleka ili vode
1 kašika jabukovog sirćeta
*tajni sastojak
Koru peći u okruglom plehu oko 15min na 200 stepeni, tek da se gornji sloj korice blago formira ali da ipak bude mekana. Korica će se stegnuti prilikom hlađenja.
Za fil je potrebno:
3 pudinga od vanile
750ml posnog mleka ili vode
150g posne bele čokolade
180g margarina
7 kašika šećera
250ml biljne slatke pavlake.
*tajni sastojak
Puding skuvati sa šećerom i posnim mlekom prema uputstvu sa kesice. U vruć puding nalomiti čokoladu i staviti kockice margarina da se istope. Smesu ostaviti da se sasvim ohladi i blago stegne.
Biljnu pavlaku čvrsto umutiti i mikserom sjediniti sa hladnim kremom. Ostaviti fil da se stegne u frižideru pola sata.
Još je potrebno:
400g džema od brusnica ili drugog prokiselog voća.
I po želji za ukrašavanje sastojci za ganaš krem:
200ml biljne pavlake
300g posne bele čokolade
150g kandiranih brusnica
*tajni sastojak
Biljnu pavlaku sam dovela do tačke ključanja. U vruću pavlaku sam nalomila belu čokoladu i pomešala da se sasvim istopi. Ostavila sam je da se dobro ohladi u frižideru par sati. Zatim sam umutila mikserom u čvrst krem.
Tortu sam filovala sledećím redom:
KORICA SA MAKOM – DŽEM OD BRUSNICA – FIL – KORICA SA BADEMOM – DŽEM OD BRUSNICA – FIL – KORICA SA MAKOM – UMUĆENI GANAŠ OD PAVLAKE I ČOKOLADE – KANDIRANE BRUSNICE, i sve sam lepo začinila tajnim sastojkom.
Tortu treba napraviti dan ranije da odstoji.
Recept šaljem Zorici sa prelepog, bogatog bloga Cooking with Zokie, koja je zadala inspirativnu temu – brusnice – u okviru blogerske igrice Ajme Koliko Nas je.
Uživajte u svojim slatkim kreacijima,
Vesna
*tajni sastojak = LJUBAV:) preporučujem da ga koristite u neograničenim količinama prilikom pripreme torti, kolača, ali i slanih jela i šire, u kuhinji i van nje!
Predivan post, uvod napisan sa toliko ljubavi da sam se skoro rasplakala a o tajnom sastojku da i ne pričam… PRELEPO!
Hvala od srca na komentaru;) Spremamo se za preseljenje iz Srbije u Istambul, on stalno na putu dva meseca, ja bez motivacije i inspiracije da radim bilo sta. I krenem jutros da skuvam rucak, nesto mi dodje, pa onako sa keceljom (iz Milicine radionice) otkuckam osecanja..
Fantastična torta i odlična ulaznica…sviđa mi se. od srca ti hvala a slavljeniku neka je srećan rođendan!!!
Drago mi je:) hvala puno!
predivan post..i toliko ljubavi, raznježila si me…uživala sam, sretna ženo…..torta odlična…
Drago mi je da ste se raznežili i da Vam se svidelo…Želim Vam sve najlepše u 2014-oj! p.s. tako mi je simpatično što ste me nazvali sretnom ženom 😉
Evo otkrila preko ove igrice i tvoj blog, prekrasna priča i prava ljubav!
Dobrodosla! Nadam se da ces uzivati u druzenju sa nama i da ces nam svratiti s vremena na vreme;) Veliki pozdrav i sve najlepse u ovoj godini!
Srecna sam da si svratila i da ti se dopalo;) Hvala od srca na komentaru!