KREM PUSLA SA KESTENOM

2013-11-27_231637

Pre skoro 18 godina Stefan je bio prva beba u široj familiji. Što se kaže kod nas – prvo pa muško! I bio je prva beba sa kojom sam ja, tada devojčurak da tako kažem, obožavala da se igram. Do Stefana me bebe ni malo nisu ni zanimale…

Sećam se da je kao dečak dolazio kod nas na vikendicu, onda smo išli u neki šljivik dole ispred kuće, igrali se žmurke i jurcali. On malo dete, ja veliko dete..

Pitam ga prošlog vikenda da li je teško kada imaš 17 godina (ok, skoro 18)….pitam ga mada znam da zvučim glupo, ali se kao kroz maglu sećam da je to vreme sa puno pitanja, puno želja, a nekako si već veliki i sve treba da znaš i umeš. A Stefan mi stidljivo kaže: Nije teško, i smeška se..

Kao ponosna tetka primećujem kako mi je porastao lep i odmeren, zamišljam kako je sada i zaljubljen.. ali neću da ga pitam, ne ide. Sigurno se i ne seća kako smo se jurili ispred kuće. I neću da budem neka tamo dosadna tetka koja postavlja stereotipna pitanja i gnjavi..i onako je već bio osuđen na subotnje veče sa roditeljima, u gostima kod tetke..

Samo sam mu u srcu poželela da donosi prave odluke, da ima uz sebe prave prijatelje i da ga prati sreća…i servirala nekoliko slatkiša da makar malo izvadimo subotu veče (nešto razmišljam, možda je ipak uspeo da izadje u kafić malo kasnije:)).

U nastavku je recept za tetkinu pusla tortu sa kremom od kestena.

Potrebno je za dve kore:

6 belanaca

prstohvat soli

200g kristal šećera

1 supena kašika ceđenog soka od limuna

200g prah šećera

Mikserom penasto umutiti belanca i so. Dodati kristal šećer i nastaviti sa miksiranjem uz dodavanje limunovog soka kap po kap. Kada je sneg sasvim čvrst, dodati prah šećer i lagano umešati silikonskom špatulom.

Masu podeliti na dva dela i peći 1h 30min na 120 stepeni. Po želji, gornju puslu možete ušpricati (od šama vadite tufne jednu do druge, a one tokom pečenja fino narastu i spoje se) pomoću poslastičarske kese i okruglog nastavka.

_IMG_1318

Za fil 1:

250g odmrznutog kesten pirea.

250g mascarpone sira (možete ga kupiti u marketu ili sami napraviti prema Minjinom receptu ovde.)

Sastojke pomešati lepo kašikom.

_IMG_1332

Za fil 2:

6 žumanaca

200g prah šećera

200g mlečne čokolade

120g maslaca

Sve sastojke istopisi na pari. Kada je fil dovoljno gust, skloniti sa vatre i pustiti da se ohladi. Ja sam moj nanosila dok je još bio topao, pa je nastao kreativan nered po torti i neobuzdana erupcija čokoladanog fila koji je neko morao da skuplja i nije mogao da ne smaže viškoveJ. Mislim, važno je ohladiti krem pre nanošenja.

I još je potrebno:

250ml ulupane mlečne slatke pavlake.

_IMG_1316

Filovati tortu prema sledećem redu:

PUSLA1 – FIL 1 SA KESTENOM – FIL 2 SA ŽUMANCIMA I ČOKOLADOM – SLATKA PAVLAKA ULUPANA – PUSLA 2.

Odozgo sam blago posula prah šećerom i bademovim brašnom, tek da zaliči na brežuljke prekrivene snegom i na one pahulje od juče:)

Torta je najbolja kada odstoji preko noći, ali moja je delimično pojedena još istog dana, pre nego što sam uspela da je uslikam..

Krem puslu šaljem kao ulaznicu za ovomesečnu igru gastro blogera Ajme Koliko nas je, gde nam je Coolinarija zadala zanimljiv sastojak za eksperimentisanje u kuhinji – kesten.

 Uživajte u svojim slatkim kreacijama!

Vesna

2013-11-27_233114

Advertisements

Tagged: , , , , ,

6 thoughts on “KREM PUSLA SA KESTENOM

  1. Nale Coolinarija November 28, 2013 at 3:00 pm Reply

    Jako lepa priča koja me je raznežila. Vidi se da ste ponosni i tako treba da bude. A, možete biti ponosni i na tortu, koja je baš primamljiva naročito za nas koji volim i pusle i kesten:))) Hvala Vam veliko na učešću u ovom krugu, jako mi je drago da Vam se tema dopala. Pozdrav!

  2. mignonne December 1, 2013 at 1:19 pm Reply

    Volim pahuljaste kolacice, a ova tortica je upravo takva… divna i topla prica, mislim da je ” tetkin” desert bio pun pogodak.:)))

  3. Milkica December 1, 2013 at 2:32 pm Reply

    Ovo je savrseno…

    • Idejopedija December 1, 2013 at 5:24 pm Reply

      Hvala Milkice! Drago mi je da ti se svidja i puno mi znaci, posebno zato sto sam veliki ljubitelj tvog bloga i postovalac tvojih gastro umetnickih dela:))

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Fabrizio Fusco | Life & Health Coach

Coaching For Optimal Living & Health

Blog Vesne Mihajlović

Za ljubitelje stvarnosti, koja nam je malo poznata...

The Unpoisoned Apple

an unlost wanderer living life less toxic

MasaJakub

Kids Art

Elizabeth Frei, Ph.D.

Psychologist FSP: Lausanne and Biel/Bienne, Switzerland

Pisma štitnoj

blog o životu sa hipotireozom

Blogdan

Here unreal things and unreal people get a real shape. And vice versa.

STOP GMO U SRBIJI

ISTINA O GENETSKI MODIFIKOVANOJ HRANI. Srbija bez GMO

IDEJOPEDIJA

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

misanislija

zivot je lep

Cooking with Zoki

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

Minjina Kuhinjica

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

Fellow Passengers

Using what we've been given to do whatever we can

Profinification

da mi glava ne služi samo za češljanje

CookingwithZokie

...For the love of FOOD!

The Gourmand Traveller

A blog about food.

Gastarbajter

Muke i pouke iz dijaspore, posao, putopisi i život u inostranstvu

Sasvim Prirodno

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

Vid Nikolic Food blog

Fotografija, putovanja, hrana / Food & travel photography

Мимин кутак

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

gollygoshgirl

everything means nothing with out love

Светосавско Ходочашће

Поклоничка путовања

Lutkice i krpice

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

Hrana za Dušu

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

Stylistico

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

Tortelina

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

Palachinka

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

So i Biber

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

Moje grne

recepti za dušu

Mimi's Kingdom

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

f o o d f o r t h o u g h t

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

JA U KUHINJI...

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

Hleb & Lale, food & photography

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

Prstohvat soli

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

Knjiški Moljac u špajzu

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

MEZZE

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

La cuisine creative

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

Vratimo se izvornim vrednostima.

Povratak na selo-Povratak Prirodi.Preduzmi potrebne korake za Bolji život, za mir i odmor. Produži život u dobrom zdravlju ! Danas je to moguće!

%d bloggers like this: