Užasna Pišinger torta (iz kuvara moje bake, iz 1951.)

_IMG_0962

Kratka drama u jednom činu – BELEŠKE IZ MEŠOVITOG BRAKA.

(Razgovor vodimo muž i ja u kuhinji pored uključenog aspiratora koji dosadno šušti pored naših glava…)

JA:”Potpuno sam oduševljena Pišinger tortom, bila je divna (na Slovačkom divna = čudna)”

ON:”Kako misliš divna?”

JA:”Htela sam da kažem, užasna”(užasna na Slovačkom = fantastična)

ON:”Čekaj kako užasna?”

JA:”Pa mislim užasna na Slovačkom, mislim super je bila…”. (pravim se važna, kao super znam Slovački!!)

ON: “Au, ja sam na trenutak zaboravio da li užasna na Slovačkom ima beše pozitivno ili loše značenje…..”

Ovakve lingvističke diskusije čine neizostavni deo našeg porodičnog života. Omiljene su nam baš ovakve reči koje su i u Srpskom i u Slovačkom identične, sa suprotnim značenjem. Kod njih u Slovackoj je još pravo = desno, a jedna hodina znači jedan sat (pa je Mirko u početku pričao na poslu da će hitan izveštaj poslati što pre, za jednu godinu:))).

Sve u svemu, zabavno je, zar ne?

2013-11-14_124934

Pišinger tortice sam pravila za slavu mojih roditelja, za Svetog Dimitrija. Donela sam iz Slovačke medene okrugle oblande prečnika 12cm, i od njih sam napravila tri mini tortice prama receptu koji sledi. Ukus je potpuno užasan, na Slovacki nacin.

Potreban materjal:

10 listova okruglih oblandi (iskeno, ne znam da li se mogu kod nas nabaviti okrugle, ali poslužiće i klasične oblande sasvim dobro.)

150g pečenih, mlevenih lešnika

150g kristal šećera

………………………

3 jaja

150g prah šećera

1 šipka vanile (izaditi nožem središnji deo)

150g rendane crne čokolade

200g maslaca

Za glazuru:

150g čokolade za kuvanje

3 kašike ulja

Za šećerne dekoracije (merila sam odokativno, tako da date mere nisu sasvim precizne..):

150g kristal šećera

na vrh kašičice soli

80 ml vode

2013-11-14_123937

Priprema:

Lešnik rasporedite preko pek papira u tankom sloju na poslužavniku. Šećer istopite da postane tečan, svetlo žut i njime prelijte lešnike. Ostaviti sa strane da se ohladi.

Jaja, prah šećer i vanilu kuvati na pari uz stalno mešanje žicom, da se fino zgusti.

Dodati rendanu čokoladu i mešati da se istopi.

Maslac penasto umutiti i sjediniti sa prohlađenom čokoladnom kremom.

Grilijaš od šećera i lešnika staviti u kesu pa preko dobro izlupati oklagijom da se grilijaš sasvim usitni i postane skoro praškast.

Grilijaš dodati u krem i mutiti 10ak minuta mikserom da se sastojci lepo sjedine.

Premazati oblande filom.

Odozgo ih dobro pritisnuti teškim predmetom i ostaviti tako preko noći.

Sutradan preliti čokoladnom glazurom.

2013-11-14_130226

Po želji, ukrasite šećernim ukrasima. Staviti sve sastojke za ukrase u šerpicu i zagrevati na tihoj vatri da se šećer istopi. Povećajte jačinu vatre i pustite da tečnost počne da kipi. Kada zakipi, smanjite vatru na minimum i nekoliko puta lagano prodrmajte šerpicu da se karamel boja ćilibara izjednači (ne mešajte).

Šerpicu sklonite sa vatre i zaronite na par sekundi njeno dno u veću posudu sa ledenom vodom, da bi zaustavili ključanje.

Koliko je moguće brzo uranjajte kašiku u sirup i iscrtavajte željene šare po pek papiru. U svaku šaru uronite čačkalicu do pola, da bi vam ona kasnije pomogla da ukras učvrstite tj. bocnete u tortu. Ja sam još na vruće šare stavila nekoliko krupnijih kristala šećera… Ostavite sa strane da se šećer stegne, ali ne čuvajte ukrase u frižideru jer im vlaga ne prija.

Uživajte u svojim slatkim kreacijama!

Vesna

IMG_1038

Advertisements

Tagged: , , ,

2 thoughts on “Užasna Pišinger torta (iz kuvara moje bake, iz 1951.)

  1. Dragana Pušica (@GagaGrne) November 18, 2013 at 8:04 pm Reply

    Divna!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Fabrizio Fusco | Life & Health Coach

Coaching For Optimal Living & Health

Blog Vesne Mihajlović

Za ljubitelje stvarnosti, koja nam je malo poznata...

The Unpoisoned Apple

an unlost wanderer living life less toxic

MasaJakub

Kids Art

Elizabeth Frei, Ph.D.

Psychologist FSP: Lausanne and Biel/Bienne, Switzerland

Pisma štitnoj

blog o životu sa hipotireozom

Blogdan

Here unreal things and unreal people get a real shape. And vice versa.

STOP GMO U SRBIJI

ISTINA O GENETSKI MODIFIKOVANOJ HRANI. Srbija bez GMO

IDEJOPEDIJA

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

misanislija

zivot je lep

Cooking with Zoki

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

Minjina Kuhinjica

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

Fellow Passengers

Using what we've been given to do whatever we can

Profinification

da mi glava ne služi samo za češljanje

CookingwithZokie

...For the love of FOOD!

The Gourmand Traveller

A blog about food.

Gastarbajter

Muke i pouke iz dijaspore, posao, putopisi i život u inostranstvu

Sasvim Prirodno

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

Vid Nikolic Food blog

Fotografija, putovanja, hrana / Food & travel photography

Мимин кутак

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

gollygoshgirl

everything means nothing with out love

Светосавско Ходочашће

Поклоничка путовања

Lutkice i krpice

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

Hrana za Dušu

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

Stylistico

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

Tortelina

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

Palachinka

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

So i Biber

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

Moje grne

recepti za dušu

Mimi's Kingdom

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

f o o d f o r t h o u g h t

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

JA U KUHINJI...

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

Hleb & Lale, food & photography

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

Prstohvat soli

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

Knjiški Moljac u špajzu

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

MEZZE

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

La cuisine creative

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

Vratimo se izvornim vrednostima.

Povratak na selo-Povratak Prirodi.Preduzmi potrebne korake za Bolji život, za mir i odmor. Produži život u dobrom zdravlju ! Danas je to moguće!

%d bloggers like this: