Šta sa zelenim paradajzom?

IMG_9675_Da li ste od onih ljudi koji svake godine koriste zeleni paradajz za turšiju, ili ste od onih koji misle da je otrovan (možda i ne znate za ovu teoriju?) ili vas je, na kraju, baš briga, pa zelen je i onda se ne jede?

Ja sam ove godine odlučio da se malo pozabavljam temom zelenog paradajza. Tome je naime doprinelo to da nam je u bašti ostalo na kraju septembra 2-3 kg zelenog ili nezrelog paradajza.

Kada uberete zeleni paradajz, uvek postoji mogućnost da ga stavite na sunce i on sazri vremenom. Ako vam ova opcija nije dovoljna onda možda potražite i više informacija kao ja.

Kad se udubite u temu zelenog paradajza na internetu, uskoro otkrijete da je toksičan i to zbog alkaloida koji se zove solanin. Isti alkaloid se takođe nalazi i u nezralom krompiru i postoji literatura koja kaže da je toksičan za životinje i čoveka. Ako pretražite više sajtova, otkrijete da je Dr. Mendel Friedman ispitavao paradajz i krompir i zaključio je da u plodu zelenog paradajza se u stvari nalazi alkaloid zvani tomanin, ne solanin. Na testovima kod životinja dokazao da tomatin je dobroćudni alkaloid koji prelazi ljudskim telom bez bilo kakve apsorpcije. Još bolje, tomatin veže neželjen holesterol i napomaže da se isti izluči iz tela. LINK

Svakako moja porodica je uvek stavljala zeleni paradajz u turšiju i svi smo ga jeli uključujući i nas decu. Vi se odlučite kako mislite da je ispravno.

Za one koji bi hteli da nastave sa drugim opcijama korišćenja zelenog paradajza nudim jedan recept – njam-njam džem od zelenog paradajza.

IMG_0576_RECEPT NA NJAM-NJAM DŽEM OD SLATKOG PARADAJZA

sastojci –>

2 kg zelenog paradajza

4 jabuke

800g kristal šećera

kora od dva limuna

sok od dva limuna

kašičica cimeta

2 pakovanja vanil šećera

50 ml ruma, ili višnjevače

IMG_0593_priprema –>

Sitno naseckati paradajz i očišćene jabuke. Sve pomešati. Staviti u šerpu, dosipati 100ml vode i kuvati pola sata. Povremeno pomešati. Nakon pola sata kuvanja izblendirati smesu da se dobije kaša. U kašu umešati 800g šećera da se fino otopi. Polako kuvati na tihoj vatri. Nakon par minuta kuvanja dodati cimet i vanilu. Dok se kuva dodati rendanu koru i sok od limuna. Kuvati 120min. Kada počne da se zgušnjava dodati alkohol. Sipati u sterilne tegle vruć džem.

Prijatno…IMG_0597_.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Fabrizio Fusco | Life & Health Coach

Coaching For Optimal Living & Health

Blog Vesne Mihajlović

Za ljubitelje stvarnosti, koja nam je malo poznata...

The Unpoisoned Apple

an unlost wanderer living life less toxic

MasaJakub

Kids Art

Elizabeth Frei, Ph.D.

Psychologist FSP: Lausanne and Biel/Bienne, Switzerland

Pisma štitnoj

blog o životu sa hipotireozom

Blogdan

Here unreal things and unreal people get a real shape. And vice versa.

STOP GMO U SRBIJI

ISTINA O GENETSKI MODIFIKOVANOJ HRANI. Srbija bez GMO

IDEJOPEDIJA

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

misanislija

zivot je lep

Cooking with Zoki

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

Minjina Kuhinjica

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

Fellow Passengers

Using what we've been given to do whatever we can

Profinification

da mi glava ne služi samo za češljanje

CookingwithZokie

...For the love of FOOD!

The Gourmand Traveller

A blog about food.

Gastarbajter

Muke i pouke iz dijaspore, posao, putopisi i život u inostranstvu

Sasvim Prirodno

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

Vid Nikolic Food blog

Fotografija, putovanja, hrana / Food & travel photography

Мимин кутак

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

gollygoshgirl

everything means nothing with out love

Светосавско Ходочашће

Поклоничка путовања

Lutkice i krpice

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

Hrana za Dušu

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

Stylistico

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

Tortelina

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

Palachinka

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

So i Biber

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

Moje grne

recepti za dušu

Mimi's Kingdom

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

f o o d f o r t h o u g h t

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

JA U KUHINJI...

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

Hleb & Lale, food & photography

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

Prstohvat soli

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

Knjiški Moljac u špajzu

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

MEZZE

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

La cuisine creative

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

Vratimo se izvornim vrednostima.

Povratak na selo-Povratak Prirodi.Preduzmi potrebne korake za Bolji život, za mir i odmor. Produži život u dobrom zdravlju ! Danas je to moguće!

%d bloggers like this: