Posle berbe, slatko od grožđa

1 Sve ima svoje vreme, i svakom poslu pod nebom ima vreme.

Prop. 8:6, Mk. 2:20, 1 Kor. 16:12

2 Ima vreme kad se rađa, i vreme kad se umire; vreme kad se sadi, i vreme kad se čupa posađeno;

1 Moj. 47:29, Jov 7:1, Isa. 38:1, Jn. 11:14, Jev. 9:27

3 Vreme kad se ubija, i vreme kad se isceljuje; vreme kad se razvaljuje, i vreme kad se gradi.

1 Moj. 9:6, 1 Sam. 2:6, Os. 6:1

4 Vreme plaču i vreme smehu; vreme ridanju i vreme igranju;

2 Moj. 15:20, 2 Sam. 6:16, Ps. 149:3.                            …….

11 Sve je učinio da je lepo u svoje vreme, i savet metnuo im je u srce, ali da ne može čovek dokučiti dela koja Bog tvori, ni početka ni kraja.

5 Moj. 32:4, Prop. 7:23, Prop. 8:17, Rim. 11:33

12 Doznah da nema ništa bolje za njih nego da se vesele i čine dobro za života svog.

13 I kad svaki čovek jede i pije i uživa dobra od svakog truda svog, to je dar Božji.

Prop. 2:24, Prop. 5:19, Prop. 9:9

_IMG_9646

_IMG_9726

Obrali smo grožđe. Boje u tonovima crvene i žute su se pomešale, noći se polako ohladile i počeo da preti mraz. Kažu, vreme je da se obere…i ono sasvim zrelo i ono još kiselo i zelenkasto..kada je berba bere se sve.

Kao gradsko dete, nikada nisam volela da puno boravim na selu. Bila je to za mene strana teritorija. Tek u ono vreme bombardovanja, rata, kada smo se sklonili na selo jer u gradu nije bilo bezbedno, priroda i ja smo se svikle na zajedništvo. Tek tada sam čula kako ptica ujutru peva slatko, i osetila kako je radosno kada otvoriš oči i pred sobom ugledaš veliko, slobodno zeleno..Zahvaljujući prirodi, ono ružno vreme čuvam u svetlom sećanju..

Mama je uvek volela da posadi i ubere nešto svoje, tako da je baštica bila deo mog odrastanja. Kada je Mirko počeo da se interesuje za baštu, kada smo počeli da svakog vikenda svraćamo do nje i hranimo je, negujemo, uživamo u njoj, a onda i da se sladimo njenim darovima, i da deca bosa trče po njenoj zemlji i travi, naša bašta postala je deo naše porodice, naš izvor energije i zdravlja.

IMG_8825

Berba je bila kratka i slatka. Deca su trčkala okolo i kao pomagala, mi smo raznosili veselo gajbice i ubacivali grozdove..i usput jeli koliko je bilo mesta u stomaku..Najslađe je tek ubrano, neprskano grožđe…

_IMG_9676

Ostalo je pitanje šta sa onim grožđem koje je bilo previše kiselo da se odmah pojede.. Naišla sam na Gagin recept za slatko od grožđa u pravom trenutku. Neću ga prepisivati jer sam se držala recepta koji je na linku. Slatko je ispalo super.. Pošto nemam naviku da kusnem, zasladim se tako što kašičicu slatka stavim preko malo domaćeg sira ili pavlake. Kombinacija je osvežavajuća i prija. Recept za Gagino slatko toplo preporučujem.

_IMG_9647

2013-10-21_111617

Šećerni sirup sačuvaće slast grožđa i kad je zima. Pomirišem teglicu i setim se da zima prođe i sve se ponovo zazeleni i nabuja. Setim se da je novo leto, i nova berba tu iza ugla.. Samo ne znam da li će slatke slike naše bašte biti dovoljne da prezimim dane negde daleko od našeg neba, na nekoj tuđoj zemlji gde raste tuđe grožđe, i nar, i smokve…Da li će slast onih dana iz naše bašte učiniti da gorko bude manje gorko….ili da, možda, slatko bude manje slatko…Ne znam, a vreme je da se krene dalje..

_IMG_9724

Advertisements

Tagged: ,

8 thoughts on “Posle berbe, slatko od grožđa

  1. inesweb October 21, 2013 at 11:04 am Reply

    Complimenti! Ciao Ines

  2. Dragana Pušica (@GagaGrne) October 21, 2013 at 7:11 pm Reply

    Divne fotke! Kao da sam u vinogradu mog tate. 🙂 I mi naš obrasmo pre nedelju dana, rodilo ove godine samo tako. Bieć vina. 🙂
    Hvala na isprobavanju recepta, drago mi je da vam se sviđa krajnji rezultat. 🙂

    • Idejopedija October 21, 2013 at 8:04 pm Reply

      Hvala Gago tebi na super receptu! Svi koji su probali bili su iznenadjeni kako ima super ukus, a nije klasicno slatko od belog grozdja:)).

  3. mima October 21, 2013 at 9:46 pm Reply

    Divne fotke, uvod mi se mnogo dopao, sjajn post

  4. Idejopedija October 21, 2013 at 10:00 pm Reply

    Mimo, hvala ti na stalnoj i nesebicnoj podrsci! U sustini, ovo je prvi (i volela bih jedini) tuzan post na nasoj idejopediji…mada sam se trudila da ne bude sav od suza…Drago mi je da ti se svideo, i obavezno probaj slatko ako nisi do sada, super je recept!

  5. cookingwithzokie October 24, 2013 at 1:29 pm Reply

    Kao i ti, i ja sam gradsko dete, ali po neko leto u detinjstvu, sam provodila kod bake i dede i sećam se tih berbi grožđa.Ostala su samo lepa sećanja a slatko od grožđa ne pamtim kada sam zadnji put probala.

    • Idejopedija October 24, 2013 at 9:41 pm Reply

      I ja se secam tih velikih berbi kod mog deke na selu…Skupi se cela porodica, komsije, prijatelji, pa i mi, deca, i bere se ceo dan, rucak donese baka u korpama od pruca, jede se na travi pa nastavljamo sa branjem.. Secam se.. Ova nasa bila je minijaturna, ali je imala ukus i vaznost svih ranijih porodicnih berbi..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Fabrizio Fusco | Life & Health Coach

Coaching For Optimal Living & Health

Blog Vesne Mihajlović

Za ljubitelje stvarnosti, koja nam je malo poznata...

The Unpoisoned Apple

an unlost wanderer living life less toxic

MasaJakub

Kids Art

Elizabeth Frei, Ph.D.

Psychologist FSP: Lausanne and Biel/Bienne, Switzerland

Pisma štitnoj

blog o životu sa hipotireozom

Blogdan

Here unreal things and unreal people get a real shape. And vice versa.

STOP GMO U SRBIJI

ISTINA O GENETSKI MODIFIKOVANOJ HRANI. Srbija bez GMO

IDEJOPEDIJA

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

misanislija

zivot je lep

Cooking with Zoki

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

Minjina Kuhinjica

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

Fellow Passengers

Using what we've been given to do whatever we can

Profinification

da mi glava ne služi samo za češljanje

CookingwithZokie

...For the love of FOOD!

The Gourmand Traveller

A blog about food.

Gastarbajter

Muke i pouke iz dijaspore, posao, putopisi i život u inostranstvu

Sasvim Prirodno

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

Vid Nikolic Food blog

Fotografija, putovanja, hrana / Food & travel photography

Мимин кутак

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

gollygoshgirl

everything means nothing with out love

Светосавско Ходочашће

Поклоничка путовања

Lutkice i krpice

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

Hrana za Dušu

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

Stylistico

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

Tortelina

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

Palachinka

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

So i Biber

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

Moje grne

recepti za dušu

Mimi's Kingdom

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

f o o d f o r t h o u g h t

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

JA U KUHINJI...

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

Hleb & Lale, food & photography

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

Prstohvat soli

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

Knjiški Moljac u špajzu

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

MEZZE

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

La cuisine creative

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

Vratimo se izvornim vrednostima.

Povratak na selo-Povratak Prirodi.Preduzmi potrebne korake za Bolji život, za mir i odmor. Produži život u dobrom zdravlju ! Danas je to moguće!

%d bloggers like this: