Mada tema (topljenje čokolade) sama po sebi zvuči banalno, na početku mog eksperimentisanja sa slatkišima neuspela topljena čokolada bila je čest uzrok mojih frustracija. Uzmem istu čokoladu, topim je dva puta za redom i prvi put je super, a onda se nekako sasvim zgrudva. Užas!
Na kraju sam otkrila u čemu je bio problem. U vodi! Da, čak i najmanja kapljica vode koja dospe u čokoladu koja se topi, ili vlažna šerpica, može da dovede do lošeg ishoda i zgrudvane čokolade.
Sada, kao iskusna čokotopičarka, čokoladu topim na sledći nači.
U besprekorno suvu šerpicu nalomim čokoladu što sitnije (možete i da je izblendirate ili narendate). Najbolje da čokolada sadrži što veći procenat kakao mase.
U tek nešto veću šerpicu sipam vruću vodu. Bitno je da šerpice budu približno istih dimenzija i da što manje pare izlazi iz donje posude.
Šerpice stavim na ringlu koja je uključena na jedinicu (najslabije), sačekam par minuta i promešam. I topljena čokolada je spremna za prelive, ukrase, praline..
A ako Vam je kao meni teško da operete sud u kome se topila čokolada, uradite sledeće. Sipajte u umrljanu šerpicu četvrtinu veće šolje slatke pavlake, oko 50ml, i tri četvrtine šolje mleka. Kratko prokuvajte i popijte. Da se ne baci:) a ukusno je mmmm
P.S. Ako je leto, ohladite napitak i koristite ga kao čokoladno mleko.
Uživajte u svojim slatkim kreacijama!
Tagged: Topla Čokolada, Čokolada topljena
[…] istopite na pari (objašnjenje ovde). Trećinu sipajte u kesu sa isečenim vrhom. Pravite na pek papiru konture glave i zečjih ušiju, […]