Kako da istopite čokoladu, i šta posle?

IMG_5817

Mada tema (topljenje čokolade) sama po sebi zvuči banalno, na početku mog eksperimentisanja sa slatkišima neuspela topljena čokolada bila je čest uzrok mojih frustracija. Uzmem istu čokoladu, topim je dva puta za redom i prvi put je super, a onda se nekako sasvim zgrudva. Užas!

Na kraju sam otkrila u čemu je bio problem. U vodi! Da, čak i najmanja kapljica vode koja dospe u čokoladu koja se topi, ili vlažna šerpica, može da dovede do lošeg ishoda i zgrudvane čokolade.

Sada, kao iskusna čokotopičarka, čokoladu topim na sledći nači.

U besprekorno suvu šerpicu nalomim čokoladu što sitnije (možete i da je izblendirate ili narendate). Najbolje da čokolada sadrži što veći procenat kakao mase.

2013-04-26_141842

U tek nešto veću šerpicu sipam vruću vodu. Bitno je da šerpice budu približno istih dimenzija i da što manje pare izlazi iz donje posude.

IMG_5794

Šerpice stavim na ringlu koja je uključena na jedinicu (najslabije), sačekam par minuta i promešam. I topljena čokolada je spremna za prelive, ukrase, praline..

IMG_5810

A ako Vam je kao meni teško da operete sud u kome se topila čokolada, uradite sledeće. Sipajte u umrljanu šerpicu četvrtinu veće šolje slatke pavlake, oko 50ml, i tri četvrtine šolje mleka. Kratko prokuvajte i popijte. Da se ne baci:) a ukusno je mmmm

P.S. Ako je leto, ohladite napitak i koristite ga kao čokoladno mleko.

Uživajte u svojim slatkim kreacijama!

Vesna   IMG_5814

Tagged: ,

One thought on “Kako da istopite čokoladu, i šta posle?

  1. Gric, Gric Zeke | IDEJOPEDIJA April 29, 2013 at 1:24 pm Reply

    […] istopite na pari (objašnjenje ovde). Trećinu sipajte u kesu sa isečenim vrhom. Pravite na pek papiru konture glave i zečjih ušiju, […]

Leave a reply to Gric, Gric Zeke | IDEJOPEDIJA Cancel reply

VesnaRajnoha

Food Photography, Plant-based inspiration, Children

Fabrizio Fusco | Life & Health Coach

Coaching For Optimal Living & Health

Blog Vesne Mihajlović

Za ljubitelje stvarnosti, koja nam je malo poznata...

The Unpoisoned Apple

an unlost wanderer living life less toxic

MasaJakub

Kids Art

Elizabeth Frei, Ph.D.

English-Speaking Psychologist: Biel/Bienne, Switzerland

Pisma štitnoj

blog o životu sa hipotireozom

STOP GMO U SRBIJI

ISTINA O GENETSKI MODIFIKOVANOJ HRANI. Srbija bez GMO

IDEJOPEDIJA

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

misanislija

zivot je lep

Cooking with Zoki

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

Minjina Kuhinjica

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

Fellow Passengers

Using what we've been given to do whatever we can

CookingwithZokie

...For the love of FOOD!

The Gourmand Traveller

A blog about food.

Gastarbajter

Muke i pouke iz dijaspore, posao, putopisi i život u inostranstvu

Sasvim Prirodno

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

Vid Nikolić Food blog

Fotografija, putovanja, hrana / Food & travel photography

Мимин кутак

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

gollygoshgirl

everything means nothing with out love

Светосавско Ходочашће

Поклоничка путовања

Lutkice i krpice

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

Hrana za Dušu

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

Stylistico

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

Tortelina

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

Palachinka

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

So i Biber

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

Mimi's Kingdom

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

f o o d f o r t h o u g h t

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

JA U KUHINJI...

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

Prstohvat soli

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

Knjiški Moljac u špajzu

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

La cuisine creative

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

Svi u selo

Povratak sebi, prirodi i Izvornim vrednostima