ЗАПИСИ СА СВЕТЕ ГОРЕ

  Будимо се у Уранополису и констатујемо да наша соба има леп поглед на море. На брзину доручкујемо јер треба да одемо по визу за Свету Гору (DIAMONTIRION). ПИЛГРИМС БИРО који издаје визе смештен је двадесетак метара у уличици испред бензинске пумпе у Уранополису и почиње са радом у 7:30 сати.

Испред бироа је гужва ходочасника који чекају на визу.

Сама процедура издавања виза обавља се брзо – раднику бироа предате пасош, он пронађе ваше одобрење у компјутеру и одмах штампа визу на парчету папира формата А4.

Виза кошта 25 евра и у њој су ваши подаци и одобрење да имате право на 3 ноћења на Светој Гори. Такође вас обавештавају да сами морате да обезбедите смештај у неком од 20 светогорских манастира.

Излазите из ПИЛГРИМС БИРОА и спуштате се уском уличицом која води поред мора, па стижете до шалтера за издавање карата за ферибот који плови до Свете Горе. Путовање до Хиландарске луке Јовањица траје око један сат и кошта 5.5 евра, а ако идете до Карејске луке Дафни то траје два сата и кошта 7.5 евра.

Имате мало времена да попијете кафу у кафићу на обали мора јер већ у 9:45 сати ферибот Св. Пантелејмон креће према Светој Гори. На улазу у ферибот дочекује вас полицајац који проверава вашу визу и пасош и остаје вам само да се сместите на фериботу и уживате у вожњи.

Ферибот креће на време испред чувене куле у Уранополису, затим се полако губе са видика последње куће Уранополиса који је смештен на северозападној страни полуострва Света Гора. Ферибот вози дуж западне обале полуострва па са леве стране видите Свету Гору (тзв. трећи прстен Халкидикија), а са десне стране се у даљини назире полуострво Ситонија (други прстен Халкидикија).

А испред вас израња из мора чувена светогорска планина Атос и њен највиши врх на 2033 метара надморске висине.

atos 3  Света Гора(планина Атос, трећи прстен Халкидикија) је монашка република која ужива потпуну аутономију загарантовану уставом Грчке.Полуострво је дугачко 40км и широко десетак километара.У његовом централном делууздиже се моћна планина Атос са највишим врхом 2033 м изнад нивоа мора.Први монаси на Светој Гори појавили су се у 7.веку, а већина манастира је изграђена у 10.веку.Монаси и њихови манастири од самог почетка уживали су подршку Византијских царева, који су још тада доделили аутономију монашкој републици.На Светој Гори забрањен је приступ женама, па чак и животињама женског пола.Толеришу се кокошке(због јаја) а мачке се саме сналазе – па манастири повремено моле госте да мачке поведу са собом у Уранополис.У 14.веку Света Гора почиње да доминира као религиозни центар православног хришћанства.

Данас на Светој Гори има 20 активних манастира, од који су четири најважнија и дају представнике у светогорску владу(тзв. Протат) – то су Царске Лавре чији је поредак тачно утврђен. На првом месту је најстарији и највећи манастир на Светој Гори – Велика Лавра на крајњем југоистоку полуострва, други по значају је Ватопед, па Ивирон, а четврто место заузима српски Хиландар. Сви манастири су грчки, осим српског Хиландара, руског Пантелејмона и бугарског Зографа.Већина манастира смештена је на западној и источној обали полуострва.Наш Хиландар се налази на североисточном делу Свете Горе и има два пристаништа – Јовањицу на западној обали и Арсану на источној обали полуострва.

Монашка влада борави у Кареји – административном центру Свете Горе, а најближе Кареји је пристаниште Дафни на западном делу полуострва. Дафни је и крајња тачка до које се стиже фериботом Св.Пантелејмон.

skit u kareji

Ферибот Св.Пантелејмон пали своје снажне моторе у 9;45 и креће дуж западне обале Свете Горе.Али постоји нешто што надјачава хуку бродских мотора – то је јато галебова које кружи око ферибота и од путника очекује да им баце храну, при томе силно крештећи.Неки су се толико одомаћили да путницима, у бришућем лету, узимају комадиће хлеба директно из руке.

atos 2

Гледам путнике око себе – 50% су бучни Руси са фотоапаратима (снимање камером је забрањено на Светој Гори!), 20% су монаси који преврћу бројанице у својим рукама, 20% су Грци (они фериботом могу да превозе и своје аутомобиле), а преосталих 10% су Срби, Румуни …Руси осим фотоапарата носе и мотке са шиљатим металним врхом које су купили у Уранополису(цена 7 – 15 евра, има разних модела).Зет и ја смо се одлучили да штапове сами изрежемо од светогорског шибља – почетак је маја , сунце пече а змије (претежно поскоци) воле да се сунчају па можете случајно да их нагазите – зато је добро имати штап при руци.

Цела површина Свете Горе (неких 330 квадратних километара) припада манастирима.То су непрегледне шуме и маслињаци повремено испресецани стазама и калдрмисаним путевима.Ником се не препоручује да пешачи сам по Светој Гори – пре пар година сам са пријатељем кренуо пешице из манастира Есфигмен према Ватопеду и после три сата пешачења поново смо се нашли тамо одакле смо и кренули – велика је шанса да се у тој џунгли залута!

kareja

Осим организованог живота у манастирима, живи се и у мањим монашким заједницама – скитовима са по неколико монаха у њима, а они монаси који се одлуче за усамљенички испоснички живот најчешће одлазе у најсуровији јужни део полуострва – тзв. Каруља.

Осим пешачења путује се и мазгама и манастирским џиповима, а око административног центра Кареје постоји организовани аутобуски превоз до већих манастира.Од луке Дафни према југу возе бродићи и мањи ферибот Св.Ана.

534977_259269004172067_1935907878_n

Око Поднева ферибот Св. Пантелејмон стиже у луку Дафни. Сви путници напуштају брод и ужурбано крећу да заузму место у једном од два аутобуса паркираних у луци. Велика је гужва, па нас обавештавају да ће се један аутобус вратити поново по преостале путнике.

Улазимо у кафић и наручујемо кафу за освежење. У луци Дафни је полицијска и царинска испостава, поменути кафић и мноштво продавница са иконама, крстићима, бројаницама, разгледницама светогорских манастира и мапама Свете Горе.

Стиже и обећани додатни аутобус, сви преостали путници заузимају места и плаћају по 3.5 евра за вожњу од 45 минута до Кареје.

У Кареји нас дочекује монах Григорије, син моје свастике који већ десетак година живи на Светој Гори. Распитује се за родбину у Нишу, радосни смо што се видимо, каже да је у малом скиту у коме сада живи за нас спремљена чувена грчка мусака и салата са пуно маслиновог уља.
Старешина скита је отац Михајло који је због болести одсутан, али су ту Григорије, отац Гаврило (Грк), Румун Тодор и Албанац Бериша. Скит је у подножју великог скита Св. Андреј у коме увек има места да се преноћи. Иначе, на Светој Гори је уобичајено да вас приме у госте на пар дана, при чему су храна и преноћиште бесплатни. Гости на ово гостопримство одговарају тако што оставе прилог манастиру или купе неку иконицу, бројаницу, крстић у манастирској продавници.

Нешто са Григоријем, нешто без њега, обишли смо пешице Кареју и њену околину. Посетили смо кућицу -монашку келију- у којој је анђео диктирао монаху текст песме ДОСТОЈНО ЈЕСТ. Присуствовали смо предивном рађању сунца из мора на истоку Кареје. Пили смо манастирско црно вино и слушали тишину ноћи и гледали светла у даљини са острва Тасос.

Кареја је административни центар Свете Горе. Ту је зграда Протата – владе Свете Горе. У Протат улази по један од представника четири манастира – Велике Лавре, Ватопеда, Ивирона и српског Хиландара, а на челу владе се сваке године смењују представници поменута четири манастира.

Присуствовали смо јутарњој служби и целивали чудотворну икону ДОСТОЈНО ЈЕСТ у Саборном храму преко пута зграде Протата.

Посетили смо испосницу Светога Саве у којој се он подвизавао и написао своја највећа дела о организацији живота и рада у манастиру и о организацији власти у држави.Да бисте посетили испосницу морате упорно и дуго да звоните на улазу, све док се не појави монах који брине о испосници или његов помоћник. Док нас искушеник-помоћник- служи хладном водом, локумом и парчетом укусног колача молимо га да седне заједно са нама, нашта он одговара `да нема благослов` да седи и разговара са посетиоцима. Тако је то у монашком животу – све се ради по допуштењу, БЛАГОСЛОВУ, старешине или духовника (духовник је обично старији искусни монах кога зову СТАРЦЕМ).

На десет минута од центра Кареје налази се најмлађи манастир на Светој Гори – Кутлумуш, али је његова црква била затворена у време када смо га посетили. У Кутлумушу можете такође да потражите место за преноћиште у Кареји.

Присуствовали смо јутарњој служби и литургији у огромном здању цркве СветоАндрејског скита, и целивали смо мошти Светог Андреја. Изненадили су нас савремени терени за фудбал и кошарку у порти цркве, али нам рекоше да је у конаку Св. Андрејског скита смештена и зграда Богословије, па будући свештеници треба и физички да се рекреирају. Скит Св. Андреја припада манастиру Ватопед и у њему осим монаха Грка има и Енглеза, Финаца …

Од Кареје до манастира Ивирон води широк макадамски пут обасјан сунцем, али смо ми изабрали пречицу – уску, каменом калдрмисану стазу, сву у хладовини. Стаза се стрмо спушта од Кареје ка Ивирону и треба вам око сат и по лаганог хода. А онда се пред вама појави Ивирон – прекрасан манастир на источној обали Свете Горе, трећи у рангу светогорских манастира.

Стаза вас прво доведе до великог базена са водом за наводњавање огромног манастирског имања које је обрађено `под конац` – то су велике узорно преоране површине. Затим прођете кроз капију манастирског конака који је тренутно опасан скелама јер се изводе радови на реконструкцији манастирског здања. Ту је и табла на којој пише да Европска Унија финансира реконструкцију са 4,5 милиона евра. Уопштено говорећи, сви светогорски манастири су под грађевинским скелама, све се реконструише, а Европска Унија финансира већину радова. На Светој Гори електрична струја се добија или преко соларних панела (верзија од 200 вата струје, са акумулаторима и електроником кошта 3.000 евра), или уз помоћ електричних агрегата који раде на дизел гориво (ова варијанта се користи када су дани облачни или су потребе за струјом реда више киловата).

Наилазимо на старијег монаха, Григорије отпочиње разговор са њиме и обавештава нас да је тај монах `његов човек`, па ће нам отворити цркву и просторију у којој се чувају мошти светаца. А добићемо и чоколадице и бонбоне – што много цене сви монаси ма где да сам их сретао!

Црква је велика, у њој је пријатна хладовина што није ни чудо кад су јој зидови дебели бар један метар. Клањамо се иконама, а затим одлазимо у просторију са моштима – ја у свом животу на једном месту нисам видео већи број моштију светаца, сигурно их је било преко тридесет. Целивамо мошти, а онда нас позивају у гостопримницу на освежење – хладна вода и колачи су нам баш пријали. На крају смо посетили и манастирску продавницу да купимо иконице, крстиће.

Дошло је време за повратак, па смо решили да се вратимо широким путем којим стално тутње снажни џипови који вас засипају облацима прашине. После пола сата пешачења узбрдо, кад смо се већ солидно уморили, сустиже нас полупразан комби у коме су неки Грци који се враћају из Ивирона у Кареју, а возач је старији монах. Срећни улазимо у комби, и када смо после петнаест минута стигли у Кареју возач нам наплаћује 5 евра по особи – Григорије га познаје па нам каже да он тако зарађује паре за живот. А Григоријев `бизнис` за преживљавање на Светој Гори су крстићи – неко му их производи и шаље из Србије, а он то препродаје по манастирима и продавницама на Светој Гори и у Солуну.

Autor teksta: Miodrag Milićević

Advertisements

Tagged: ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Fabrizio Fusco | Life & Health Coach

Coaching For Optimal Living & Health

Blog Vesne Mihajlović

Za ljubitelje stvarnosti, koja nam je malo poznata...

The Unpoisoned Apple

an unlost wanderer living life less toxic

MasaJakub

Kids Art

Elizabeth Frei, Ph.D.

English-Speaking Psychologist: Biel/Bienne, Switzerland

Pisma štitnoj

blog o životu sa hipotireozom

STOP GMO U SRBIJI

ISTINA O GENETSKI MODIFIKOVANOJ HRANI. Srbija bez GMO

IDEJOPEDIJA

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

misanislija

zivot je lep

Cooking with Zoki

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

Minjina Kuhinjica

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

Fellow Passengers

Using what we've been given to do whatever we can

Profinification

da mi glava ne služi samo za češljanje

CookingwithZokie

...For the love of FOOD!

The Gourmand Traveller

A blog about food.

Gastarbajter

Muke i pouke iz dijaspore, posao, putopisi i život u inostranstvu

Sasvim Prirodno

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

Vid Nikolić Food blog

Fotografija, putovanja, hrana / Food & travel photography

Мимин кутак

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

gollygoshgirl

everything means nothing with out love

Светосавско Ходочашће

Поклоничка путовања

Lutkice i krpice

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

Hrana za Dušu

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

Stylistico

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

Tortelina

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

Palachinka

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

So i Biber

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

Moje grne

recepti za dušu

Mimi's Kingdom

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

f o o d f o r t h o u g h t

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

JA U KUHINJI...

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

Hleb & Lale, food & photography

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

Prstohvat soli

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

Knjiški Moljac u špajzu

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

http://mezze.rs/

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

La cuisine creative

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

Vratimo se izvornim vrednostima.

Povratak na selo-Povratak Prirodi.Preduzmi potrebne korake za Bolji život, za mir i odmor. Produži život u dobrom zdravlju ! Danas je to moguće!

%d bloggers like this: