Južna Indija

Priprema na put do južne Indije, konkretno do dela koji se zove Tamil Nadu počala je u novembru 1999. godine. Morao sam da prođem različite lekarske preglede a takođe vakcinisanja. Neka vakcinisanja morala su da se obave dosta ranije, pošto samo ta procedura traje od dva ili tri meseca. Naravno da sam napravio i zalihe lekova a poneo sam i flašicu domaće rakije, pola kila belog luka i Lonely Planet priručnik. Poneo sam garderobe koliko je moglo stati u jedan mali ranac. Rezervisao sam povratnu kartu do Madrasa, koji na tamilskom jeziku zovu Ćenaj (Chennai). Isplanirao sam put od 16 dana u februaru 2000. godine, kada je u južnoj Indiji sezona pre monsuna.

mapa indije

Mapa Indije od ©Magellan Corporation.

Leteo sam preko Brisela sa Sabena airlines (koje više ne postoje:), gde sam preseo na avion za Čenaj (Chennai). Nakom 9 sati napornog leta smo sleteli u Čenaj koji je sa svojih 6 miliona stanovnika udaljen 7.000 km od Evrope. Sleteli smo u pola jedan u jutru po lokalnom vremenu sa temperaturom od 30 OC. S obzirom da je bio februar i u Europi je bio prilično puno snega, promena u klimi je bila šok za moj organizam.

Odmah posle izlaza iz aerodroma me je napalo stotinak komaraca. Moja prva reakcija bila apatična. Trajalo je pola sata dok sam došao sebi i uspeo da se mobilizujem i organizujem taksi do centra noćnog Čenaja. Mračne ulice u centru su bili pune uspavanih ljudi i budnih pacova, koji su koristili mirne trenutke da sebi nabave hranu. Sve mi je izgledalo prljavo, smrdlivo i najverovatnije kontaminirano egzotičnim bolestima kao na primer malarijom, encefalitisom, meningitisom, tifusom, itd. Nakom dva sata sam uspeo naći smeštaj. Istuširao sam se u „kontaminiranoj“ vodi i u 2 ujutru sam ušao u spavaću vreću na prljavom krevetu. Pre spavanja sam stigao da proverim lokalnu televiziju. Bio je samo neki tajski boks. Uvek kad stignem u nepoznatu zemlju, prvo proverim kanale na televiziji. Pošto ne volim tajski boks, za tren oka sam se uspavao.

Sutradan sam ustao u podne. Spremio sam se za izlazak i izašao u centar. Moram da priznam da je taj izlazak bio mnogo naporan, pošto u tako velikom gradu kao što je Čenaj ima mnogo stanovnika i posetilac ima osećaj da je sve prepuno. Od svih strana ti se obraćaju, hoće da rozgovaraju, da ti nešto nude. Da bih to dočarao, pomnoži osečaj iz niške velike pijace 50 puta i dobiješ taj osećaj.

Prespavao sam još jednu noć i pobegao sam u primorski gradić zvani Kovalam 38 km južno od Čenaja. Bilo je to mesto sa velikom, lepom ali potpuno praznom plažom i starom tvrđavom pretvorenom u luksuzan hotel spreman za bogate turiste. Pošto sam ja u to vreme bio student, nije bilo za mene i onda sam nastavio sa putovanjem za Mamalapuram (Mamallapuram). Tamo je bila mnogo prijatnija atmosfera. Mamalapuram je takođe mesto na moru, opušteno sa restoranima, puno jeftinog smeštaja i prodavnica sa suvenirima.

vecera

Što se tiče hrane u Mamalapuramu, naravno ima sveže morske ribe, povrće i pirinač. Na slici je večera u jednom od gomili jeftinih restorana u Mamalapuramu. Večera je koštala 200 rupija (oko 400 dinara).

Možna najegzotičniji gastronomski doživljaj je bio moj prvi susret sa svežim kokosovim orahom. Prodaje se često na ulici gde prodavac nudi na svojoj tezgi gomilu svežih kokosa. U ruci drži mačetu kojom te kokose otvara. Svež kokos je zelen i košta oko 15 do 20 rupija (oko 40 dinara) po komadu. Kad se dogovorite, prodavac uzme kokos u jednu ruku i mačetom u drugoj ruci odseće mali odsečak. U rupicu stavi slamčicu i daje vam da popijete kokosovo mleko. Kada popijete, kokos mu vratite i on ga onda otvori mačetom na dve polovine pošto uz mleko dobijate i polutečnu kokosovu srž koju vam prodavac skupi i stavi na jedan od odsečaka koji sam spomenuo ranije.

Južna Indija je bogata na istorijskim spomenicima. Ima tu puno hramova, statua i drugih  istorijskih objekata koje su odličan materijal za fotografisanje.

kamen

Kugla od kamena (Krishna’s Butter Ball) koje je na primer korisna i kao odmaralište za žedne koze.

relijefsvinje

Mamalapuram je nekad bila važna morska luka u kraljevini Palavaskoj i najveći rast je imao između 5. i 8. veka naše ere. Na slikama je nekoliko istorijskih objekata. Arhitektura je prepoznatliva po hramovima i reljefima uklesanim u kamenu. Mamalapuram i sada ima koloniju klesara.

tiger cave

U blizini Mamalapuramu se nalazi hram u Tigrovoj pećini.

Mamalapuram ima prelepu plažu. Čudno je da se u moru niko ne kupa ali lokalci vole da se prošetaju po širokoj plaži sa sitnim peskom. Najbolji je osećaj rano ujutru kad iz mora izlazi bela para i ozon koji je odličan ako bolujete od nekih plućnih bolesti.

U blizini plaže sa nalazi impozantan hram (Shore Temple) sagrađen u 7. veku naše ere.

shore temple1

Shore Temple u Mamalapuramu

Mamalapuram je prepoznatliv po statuama koje se klešu u kamenu. Najčešće se koristi granit koj se dovozi.

Nakon dva dana u Mamalapuramu sam konačno krenuo za Pondičeri (Pondicherry). Ovaj grad je nekada bila francuska kolonija osnovana na početku 18. veka. U gradu se oseća francuski uticaj, na primer koristi se francuski jezik, i atmosfera je opuštena čemu možda doprinosi  i gradska botanička bašta i nekoliko parkova. Grad sam po sebi nije mnogo zanimljiv pošto nema nikakve istorijske objekte. Interestantno je da se u blizini Pondičerija nalazi gradić Orovile (Auroville na slici dole), koji je eksperiment gde “ljudi iz sveta žive zajedno u harmoniji bez obzira na njihovu veru, političku pripadnost i nacionalnost“. Gradić je dizajnirao francuski arhitekta Rožerom Anžerom i otvoren je bio 28. februara 1968. godine.

orovil

Orovil

Moja sledeća stanica u južnoj Indiji je bio grad Čidambaram (Chidambaram) u kome dominira kompleks velikih hramova Nataradža (Nataraja) na 22 hektara. Ovde sam morao prvi put da skinem moje sandale. To se u stvari traži u svima aktivnim hinduističkim hramovima. Bilo je rano popodne i na moju nesreću je bio popločani deo ispred hrama je mnogo vruć. Pošto sam bio bos, pretrčao sam taj deo brzinom svetla. ;o) Uz to me je u mojoj trci jurio jedan prosjak koji je naumio da od mene dobije velike pare. Uzimajući u obzir sve ove okolnosti, nisam proveo mnogo vremena ispred ni unutar hrama. Svakako je hram delovao grandiozno.

U Čidambaru sam počao da jedem pravu indijsku hranu zvanu tali (thali) koja je vegetarijanska i sastoji se od pirinča i nekoliko sosova od povrća. Dok se moj organizam prilagođavao lokalnoj hrani, morao sam da koristim lekove pritiv dijareji. Da bi ste me bolje razumeli, opisaću Vam okolnosti oko serviranja talija. Tali se sastoji od pirinča skuvanog u vodi koj se servira na listu banane. Uz to dobijate obično 4 do 7 malih činijica sa različitim sosovima od povrća i voća. Uz to treba da znate da se u Indiji dosta koriste čili paprike. Onda jedan sos prelijete preko dela pirinča, pomešate i stavljate u usta desnom rukom. Za sada Vam neću objašnjavati zašto desnom, objasniću Vam kasnije. Nastavite sa sosovima. Ako Vam nestane pirinač, samo zamolite konobara da Vam doda. Obićno je jeden sos sladak, naprimer od kokosa. Taj ostavite za kraj kao poslasticu.

THALI

Tali

Najbolja poslastica je ipak svež ananas ili papaja. Njihov miris je neodoljiv i nema šanse da ih ne probate.

Sledeća stanica na mom putu je bilo selo Vajtiswarankojl (Vaitheeswarankoil). Dok sam naučio kako se kaže, pobegao mi je autobus. U ovog selu dominira hram Vijadanatisvarar (Viadanatheeswarar) koj je posvećen Šivi i njegovoj ženi Parvati. Kao i puno drugih hramova u Indiji i u ovom imaju živog slona (vidi ganesa) i monahe koji se ljute na turiste. Na svu sreću smo umilostivili monahe ponudevši im žvake Orbit.

slon

Slon u hramu Viadanatheeswarar u selu Vaitheeswarankoil

Posle toga sam nastavio Tandžavuru (Thanjavur), grad od 200 hiljade stanovnika. U njemu se nalazi poznati kompleks hramova Brihadišavara (Brihadishwara) iz 11. veka koji je pod zaštitom Unesco. Preporučujem Vam posetu njemu pošto je grandiozan, arhitektonski zanimljiv i održavan u odličnom stanju.

tanjavur1

Hram Brihadišavara u Tandžavuru sagrađen je 1010. godine

Advertisements

Tagged: ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Fabrizio Fusco | Life & Health Coach

Coaching For Optimal Living & Health

Blog Vesne Mihajlović

Za ljubitelje stvarnosti, koja nam je malo poznata...

The Unpoisoned Apple

an unlost wanderer living life less toxic

MasaJakub

Kids Art

Elizabeth Frei, Ph.D.

Psychologist FSP: Lausanne and Biel/Bienne, Switzerland

Pisma štitnoj

blog o životu sa hipotireozom

Blogdan

Here unreal things and unreal people get a real shape. And vice versa.

STOP GMO U SRBIJI

ISTINA O GENETSKI MODIFIKOVANOJ HRANI. Srbija bez GMO

IDEJOPEDIJA

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

misanislija

zivot je lep

Cooking with Zoki

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

Minjina Kuhinjica

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

Fellow Passengers

Using what we've been given to do whatever we can

Profinification

da mi glava ne služi samo za češljanje

CookingwithZokie

...For the love of FOOD!

The Gourmand Traveller

A blog about food.

Gastarbajter

Muke i pouke iz dijaspore, posao, putopisi i život u inostranstvu

Sasvim Prirodno

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

Vid Nikolic Food blog

Fotografija, putovanja, hrana / Food & travel photography

Мимин кутак

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

gollygoshgirl

everything means nothing with out love

Светосавско Ходочашће

Поклоничка путовања

Lutkice i krpice

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

Hrana za Dušu

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

Stylistico

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

Tortelina

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

Palachinka

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

So i Biber

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

Moje grne

recepti za dušu

Mimi's Kingdom

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

f o o d f o r t h o u g h t

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

JA U KUHINJI...

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

Hleb & Lale, food & photography

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

Prstohvat soli

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

Knjiški Moljac u špajzu

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

MEZZE

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

La cuisine creative

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

Vratimo se izvornim vrednostima.

Povratak na selo-Povratak Prirodi.Preduzmi potrebne korake za Bolji život, za mir i odmor. Produži život u dobrom zdravlju ! Danas je to moguće!

%d bloggers like this: