FRANCUSKI MAKARONI OD SEMENA BUNDEVE

_IMG_4093  Francuski makaroni (ili kako ih sve češće zovu kod nas, mada nepravilno – makaronSi) moja su velika ljubav i inspiracija poslednjih godina. O ovoj  svojoj ljubavi pisaću malo u posebnom postu, o tome kako i gde je sve počelo, kako smo se voleli, svađali i mirili..i na kraju osnovali stabilnu vezu koja se bazira na međusobnom prihvatanju nedostataka  i toleranciji:))

Tema današnjeg posta jesu makaroni od semena bundeve. Dakle, umesto bademovog brašna koje se inače koristi, koristila sam blendirano seme bundeve, i uspešan ishod je na slikama.

Recept koji je u nastavku odlična je opcija za sve one koji su alergični na oršaste plodove (orahe, badem, lešnik isl.), pa zbog toga nisu mogli da uživaju u slastima klasičnih makarona.

Razlika u ukusu između bundevinih i bademovih makarona je neprimetna. Testo je hrskavo i vazdušasto, a premaz kremast i sočan, tako da se tope u ustima na najlepši način kako i priliči makaronima.

Potrebno je:

110g belanca (oko tri komada okvirno). Jaja izvadite da odstoje na sobnoj temperaturi jedan dan pre pripreme makarona.

130g golica bundeve (ima ga u Merkatoru u delu sa rinfuznom robom, kao i u skoro svim prodavnicama zdrave hrane, i na pijaci).

200g prah šećera

50g kristal šećera

1 kafena kašičica belanca u prahu (ako izostavite belanac u prahu, makaroni neće biti ravni i zategnuti kao na slici, već malo vazdušastiji, buckasti, pa vi izaberite).

Prstohvat soli

Opcionalno, prehrambene boje u prahu ili gelu (nikako tečne).

_IMG_4097 sastojke, počevši od belanaca, pažljivo izmerite vagicom.

Seme bundeve i prah šećer izblendirajte kratko, oko 5 min, dok se seme ne usitni i sastojci ne sjedine.

Ukoliko želite potpuno glatku teksturu makarona, ovaj miks prosejte, uklonite krupne delove, pa izmerite da li imate potrebnu količinu praškastog dela (330g). Po potrebi, u istoj srazmeri prah šećera i semena ponovite postupak i dodajte količinu koja vam nedostaje do 330g.

Ja lično nisam prosejala svoj miks i po negde su mi vidljive hrapave korice makarona. Iskreno, ovaj korak ne utiče na to da li će se makaroni podići i dobiti čipkasti obruč po kome se zna da su uspeli ili ne, već samo da li će im površina biti savršeno glatka i bez gromuljica.

Belanca, belanac u prahu i prstohvat soli umutite dok ne zapeni, najmanjom brzinom miksera. Zatim povećajte brzinu i postepeno dodajte kristal šećer dok ne postignete potrebnu čvrstinu odnosno dok se masa ne usija i počnu da se pojavljuju tragovi žice. Važno je da se belanca ne umute previše tvrdo i ne počnu da se izdvajajau grumenovi kada podignete žice miksera.

U umućena belanca dodajte miks semena i prah šećera, i lagano mešajte varjačom, kružnim pokretima, dok se dve mase ne sjedine. U ovom koraku možete dodati i željenu količinu boje u prahu ili gelu. Ja najviše volim makarone bez prehrambenih boja (E123, 12, 117 itd…ne zvuči kao nešto što rado dajem deci da jedu), mada po potrebi pravim i raznobojne varijante. Svakako, umesto veštačkih boja, možete probati zelene makarone na bazi Macha zelenog čaja, ili žute sa Kurkuma prahom..

Detaljnije smernice o tome koliko dugo da miksate belanca i kako da znate da su mase spremne za korišćene pogledajte Minjinu kuhinjicu i Stylistico sajt gde je to lepo i slikovito objašnjeno.

makaron bundeva idejopedija

Spremnu masu za makarone sipajte u kesu za testo sa okruglim nastavkom, i na podlogu za pečenje utisnite krugove prečnika 3,5 cm otprilike. Možete nacrtati šemu pomoću šestara na belom papiru, i koristite je tako što ćete je staviti ispod papira za pečenje dok istiskate makarone. Na ovaj način nećete morati da crtate novu šemu svaki put kada ih pravite. Do sada sam ih pekla na pek papiru, na silikonskoj podlozi sa udubljenjima za makarone, i na ravnoj pek podlozi za pečenje sa končanom osnovom, i ova poslednja se pokazala kao najbolja. Sve navedeno možete naći kod Sve za torte.

Makarone dobro izlupajte o čvrstu podlogu, ili udarcima dlana sa donje strane pleha. Ovaj korak može vam spasiti makarone, čak i ako ste omanuli u dužini mešanja sastojaka, zato nemojte da ga preskočite.

Pre pečenja makaroni treba da odstoje oko sat vremena. Za pečenje je važno da temperatura nije visoka, i da rerna ravnomerno peče. Ja pečem oko 12-15min na 140 stepeni, uz nos zalepljen na staklo rerne i proveravanje na svakih 4-5 min. Makaroni su uspeli ako se nakon 4-8min pečenja testo izdigne i pojavi se makaronska čipkica ili stopalo kako je bukvalan prevod sa Engleskog.

Pečeni su kada na dodir prsta čipkica stoji čvrsto, ne ugiba se i ne šeta. Jedna tura mi se malo prepekla i dobila braonkastu nijansu, što se na slikama vidi, ali ne mari.

Za filovanje sam koristila domaći džem od ribizli i kupina sa Dr. Oetker Super džem fiksom, koji sam pravila prema uputstvu sa kesice. Što se tiče filova, slobodno budite maštoviti..

2013-03-29_135256

P.S. Izbegavajte da pravite makarone kada je vlažno vreme jer su osetljivi na vlagu i desi se da pucaju.

Ako volite ovaj kolač, ne odustajte čak i ako prvih par puta ne budete imali uspeha. I iskusni makaron majstori, u koliko su imali kraću pauzu u pripremi makarona, izvežbaju jednu, dve ture, pre početka pripreme većih porudžbina.

P.P.S. Čak i neuspeli makaroni obradovaće vaše ukućane jer su slatki baš kao i oni sa čipkicom!

Uživajte u jedinstvenom ukusu!

Advertisements

Tagged: , ,

5 thoughts on “FRANCUSKI MAKARONI OD SEMENA BUNDEVE

  1. Dragana Pušica (@GagaGrne) April 30, 2013 at 6:53 am Reply

    Nisam ih u svom životu pravila nikada, a verovali ili ne, nisam ih nikada ni probala. 🙂 U tom slučaju ne mogu da kažem ništa o ukusu, ali ovi na fotkama jako lepo izgledaju i uopšte mi se ne razlikuju od onih “original”.
    Hm…možda se i usudim da probam. 🙂
    p.s. a gde da kupim belanca u prahu?

    • Idejopedija April 30, 2013 at 8:53 am Reply

      Svakako ih treba probati! Na izgled makaroni deluju kao neke vanilice, pa očekujemo da su to neki hrskavi, sipkavi kolačići. Ali oni se tope u ustima, i skroz su kremasti… Belanca u prahu kupujem u prodavnicama zdrave hrane (onim bolje snabdevenim). Toplo vreme je odlično za pripremu makarona (osetljivi su na vlagu), tako da još danas po ovom suncu treba da ih napravite!!!!!

  2. […] Recept (ovom prilikom sam koristila date mere, ali sam umesto bundeve koristila bademovo […]

  3. […] sam servirala sa francuskim makaronima od bademovog brašna i ulupanom slatkom pavlakom, i odlično se sve uklopilo (a taman sam i […]

  4. […] naravno, spremila sam i francuske makarone koji su mi omiljeni među slatkišima, i takođe su vrsta mog […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Fabrizio Fusco | Life & Health Coach

Coaching For Optimal Living & Health

Blog Vesne Mihajlović

Za ljubitelje stvarnosti, koja nam je malo poznata...

The Unpoisoned Apple

an unlost wanderer living life less toxic

MasaJakub

Kids Art

Elizabeth Frei, Ph.D.

Psychologist FSP: Biel/Bienne, Switzerland

Pisma štitnoj

blog o životu sa hipotireozom

STOP GMO U SRBIJI

ISTINA O GENETSKI MODIFIKOVANOJ HRANI. Srbija bez GMO

IDEJOPEDIJA

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

misanislija

zivot je lep

Cooking with Zoki

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

Minjina Kuhinjica

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

Fellow Passengers

Using what we've been given to do whatever we can

Profinification

da mi glava ne služi samo za češljanje

CookingwithZokie

...For the love of FOOD!

The Gourmand Traveller

A blog about food.

Gastarbajter

Muke i pouke iz dijaspore, posao, putopisi i život u inostranstvu

Sasvim Prirodno

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

Vid Nikolić Food blog

Fotografija, putovanja, hrana / Food & travel photography

Мимин кутак

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

gollygoshgirl

everything means nothing with out love

Светосавско Ходочашће

Поклоничка путовања

Lutkice i krpice

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

Hrana za Dušu

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

Stylistico

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

Tortelina

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

Palachinka

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

So i Biber

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

Moje grne

recepti za dušu

Mimi's Kingdom

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

f o o d f o r t h o u g h t

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

JA U KUHINJI...

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

Hleb & Lale, food & photography

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

Prstohvat soli

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

Knjiški Moljac u špajzu

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

MEZZE

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

La cuisine creative

Naša enciklopedija ideja za kreativan i zdrav život...

Vratimo se izvornim vrednostima.

Povratak na selo-Povratak Prirodi.Preduzmi potrebne korake za Bolji život, za mir i odmor. Produži život u dobrom zdravlju ! Danas je to moguće!

%d bloggers like this: